Този уикенд страната осъмна със серия от тежки катастрофи. Особен отзвук последва от тази на столичния булевард „Сливница“, където млад мъж уби на място двама пешеходци.

Живущите в района почетоха жертвите и споделиха своите искания

Днес продължават бденията на местопроизшествието в памет на 22-годишното момче и 24-годишното момиче бяха пометени малко след полунощ в нощта на 7 (неделя) срещу 8 май (понеделник).

Живущите в района изявиха готовност за още един протест, с настояване за предприемане на спешни мерки за противодействие на войната по пътищата.

Вчера булевардът беше блокиран за около час от първия протест във връзка с случая, на който живеещите в квартала почетоха загиналите и изразиха недоволство от липсата на мерки срещу пътните инциденти от страна на държавата.

Един от жителите, Стоян Стоянов, споделя, че при стопляне на времето, винаги тази отсечка се превръщала в писта за водачи на автомобили и мотори, каращи с висока скорост.

На вчерашния протест е изразено искане за реорганизиране на движението и промяна на контрола върху него не само по булеварда, но и в целия квартал. Посочи се и необходимост от промяна на правилата за движение по пътищата на законодателно ниво, както и вземане на мерки от местните власти. От протестиращите е споделено, че на булеварда липсват камери за следене на скоростта на движение.

Катастрофата на Сливница: обобщаване на информацията дотук

В пагубната нощ, 18-годишният шофьор, взел свидетелството си за управление на МПС преди 3 месеца, се движи с висока скорост в областта на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“ в столицата. На пешеходна пътека в района на кръстовището пресичат от ляво на дясно млади мъж и жена, които водачът помита. След това колата се удря в метален стълб в близост до мястото на инцидента.

Едната от жертвите е намерена на около 300 метра от мястото на сблъсъка.

Според експерти момчето видимо е шофирало със скорост значително над допустимите в района 50 км/ч. Самият спирачен път е над 300 метра, които специалистите обвързват с вероятна скорост от около 100 км/ч.

На място са направени тестове за наркотици и алкохол, като резултатите са отрицателни. По-късно шофьорът по своя инициатива дава проба за провеждане на кръвни изследвания във ВМА.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу младия шофьор, който е задържан за до 72 ч.

Пътният експерт от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова коментира необходимостта от предприемане на превантивни мерки срещу катастрофите с млади водачи. Често такива инциденти пораждат обсъждания на промени в закона, които дотук са довели само до промяната неопитните шофьори да разполагат с 13 точки по-малко от останалите.