Само ден след стрелбата в основно училище в Белград, Сърбия е разтърсена от последвала кървава нощ. 21-годишен младеж е открил огън с автомат в училищен двор в четвъртък вечерта. Стрелбата убива 8 души, а други 13 са ранени. По последни данни 7 от пострадалите са в критично състояние.

Действието се развива в село Дубона, близо до град Младоновац, който се намира на около 40 километра южно от Белград.

Според информация, причина за кървавата вечер е бил възникнал спор между нападателя и група хора в училищния двор в селото. След като взима автомат от дома си, 21-годишният стрелец открива огън по хората, с които е водил спор. Той се е придвижвал с кола, от която стреля на посоки по хората. След това младежът се връща в родното си село Шепшин, където продължава да стреля по невинни хора.

Служители на специалните части са обградили заподозрения

Над 600 полицая участват в залавянето на стрелеца. Всяка свободна патрулка е изпратена в посока Шепшин. По последни данни, 21-годишният масов убиец е обграден от специалните части, но отказва да се предаде и продължава да стреля по полицаите.

На входа на град Младоновац са поставени контролни пунктове, а всяка преминаваща кола подлежи на претърсване. В залавянето на заподозрения са заети хеликоптери, дронове и голям брой полицейски патрули, които претърсват района на село Дубона.

Вълна от насилие заля Сърбия за по-малко от два дни

По-малко от 48 часа след като осмокласник откри огън в основно училище и уби 9 души, сред които 8 деца и рани други 7, Сърбия е разтърсена от лавина от насилие и агресия проявена от младежи.

Преди невижданата касапница в село Дубона, 15-годишно момиче е намушкало с нож ученик и учителка. Трагичната случка се разиграва в частно училище в Белград, където около 16 часа на 4 май бивша ученичка изважда нож в училищния двор.

Момичето напада първо свой връстник, а след това преподавателката, която се е притекла на помощ. За кратко време полицията пристига и задържа нападателката. Ранените са откарани в болница. По информация няма опасност за живота им.

Регистриран е и още един случай на опит за насилие в четвъртък, само няколко часа след кървавата трагедия в основното училище. Директор на друго училище в столицата се свързал с полицията във връзка с имитирана стрелба по охранителя на сграда от дете от 3 клас.

След като ученикът се преструвал, че стреля по охранителя с пластмасов пистолет, той се връща в клас и прави списък с имена на ученици, които иска да убие.

Стрелбата от 3 май в Белград е първата масова стрелба в училище в балканска държава. Това може да доведе до въвеждането на по-строги мерки и ограничения във връзка с притежанието на оръжие.