Масова стрелба на малолетен в училище в Сърбия, взела няколко жертви разтърси целия свят на 3 май преди обяд.

Хронология на убийството от малолетен в Белград

9 души, от които 8 деца (ученици) и 1 възрастен (охранител) бяха убити на място вчера в Белград от ученик на 13 години. Други 6 са ранени, като някои от тях все още се борят за живота си.

Деянието е извършено чрез стрелба с оръжия, до които родителите на младежа са му предоставили достъп. Затова в момента са задържани в ареста. По първоначални данни огнестрелните оръжия са собственост на бащата.

„В 8:42 в полицията позвънява лице, представило се като Коста Кечманович. Заявил е, че е убил свои съученици. Нападението е подготвено от 1 месец. Имал е списък на съученици, които е искал да убие.“, съобщиха от сръбските власти.

Действието се разиграва в ОУ „Владислав Рибникар“ в центъра на Белград, което е едно от най-реномираните начални училища в страната. По разкази на ученици малолетният е влязъл с 2 пистолета в своето училище и веднага е започнал да стреля. Първата жертва е охранителят, а след това момчето влиза в час по история, където се насочва към своите съученици и учителката.

Причини за нападението и още факти по случая

Ученици разказват, че момчето е било тихо и с добри оценки и не са очаквали подобно нещо.

Според присъстващи на задържането на тийнейджъра, той е казал, че го е направил, защото е психопат и всички трябва да се страхуват от него.

Още от първите часове от извършването на стрелбата се спряга версия, според която ученикът е бил подбуден заради тормоз от страна на съученици спрямо него. Министърът на образованието в Сърбия потвърди че той е бил жертва на насилие, но все още не е ясно какви са конкретните мотиви.

Според последни данни не всички жертви са от класа на момчето. Открит е списък с имена, който е започнал да изготвя преди месец. Все още няма информация дали имената на всички убити присъстват в листа.

Шестима ранени в болниците, някои от които в тежко състояние

Междувременно продължава борбата за живота на някои от по-тежко ранените, за които е обявена кръводарителска акция. Директорът на спешния медицински център в столицата на Сърбия споделя, че за пациентите е ангажиран целият ресурс от специалисти на болниците.

В Сърбия не се предвижда подвеждане под наказателна отговорност на ненавършили 14-годишна възраст. Очаква се малолетният да бъде настанен в психиатрия.

В страната е обявен траур в памет на убитите, който ще продължи 3 дни.