Чували ли сте за почистване на пералня с оцет и сода? Това е един от домашните трикове, които много хора използват, за да поддържат чистотата на пералните машини по лесен и достъпен начин.

Всички ние се стараем да поддържаме домовете си чисти, за да създадем здравословна среда за живот за нашите семейства. Това включва дейности като чистене на прах, пране на мебели, поддържане на чистотата на различни повърхности.

Разбира се, в това число имаме предвид почистването и на помещенията според техните специфики. Плочките в банята се третират със специален препарат, който може да е различен от този, с който поддържаме плочките на терасата.

Всички тези дейности са част от редовната грижа, която полагаме за нашия дом. Чудесно, обаче не забравяте ли нещо? Много хора не се замислят, колко замърсен остава барабанът на пералнята и самата пералня след като е използвана дълго време.

Някак си подценяваме този уред и си мислим, че след като неговата цел е да почиства дрехите, няма нужда от поддръжка. Прането на различни материи и използването на силни препарати може да повреди пералнята ви и да я замърси.

Знаейки това е време да предприемете действия, с които да осигурите чистотата на този важен уред, за да може да го използвате възможно най-дълго време. Следва да ви запознаем с една изпитана техника за почистване на пералня с оцет и сода вкъщи, която гарантира качествени резултати.

Ефективна техника за почистване на пералня – доказани резултати

Преди да започнете си задайте въпроса „Познавате ли устройството на вашата пералня?“. Навярно знаете, че уредът съдържа барабан, в който се перат дрехите, филтър, уплътнение и други части.

Изброените части са най-важните за работата на пералнята и са тези, на които трябва да обърнете най-много внимание при почистването. Техниката, с която ще ви запознаем предоставя качествен начин за почистване на всяка една от тези части.

За целта трябва да приготвите специален разтвор, в който се съдържат оцет и вода. Всички знаем, че оцетът е универсален продукт, който е много ефективен при почистването и дезинфекцията на домашни уреди.

За приготвянето на почистващия разтвор ще са ви нужни следните компоненти:

  • 2 чаени чаши оцет;
  • Две супени лъжици сода;
  • Една четвърт чаена чаша вода.

Следва да смесите содата и водата в малка купа и да разбъркате до получаването на хомогенна смес. Изсипете получената каша в отделението на пералнята за перилен препарат. Вземете подготвените чаши с оцет и ги излейте в барабана на машината.

Остава само да изберете дълга програма и да настроите възможно най-високата температура. Пуснете пералнята и изчакайте да приключи с избраната програма.

Съветваме ви да прилагате тази техника на почистване веднъж месечно, за да сте сигурни, че барабана на пералната машина ще бъде чист и няма да задържа неприятни миризми.

След като цикълът на пране приключи трябва да забършете вътрешността на машината с чиста гъба или кърпа. Така със сигурност ще отстраните всички останали мръсотии по барабана.

Последната стъпка от почистването на пералнята с оцет и сода включва изпълнението на празен цикъл с гореща вода без препарат или оцет. По този начин всички остатъци от сместа ще бъдат отстранени.

Оцетът има добри почистващи качества, но също така и много агресивна миризма. Изплакването на барабана с гореща вода ще отстрани силната миризма на оцет и ще предотврати прехвърлянето и върху дрехите, които перете.

Как да се отървете от неприятните миризми в пералнята

Често се случва след завършване на цикъл за пране да отворите пералнята и от нея да ви лъхне неприятна миризма. Въпреки че използвате подходящи перилни препарати, понякога миризмата от мръсните дрехи остава в пералнята.

Това най-вече се дължи на плесента, която остава по вътрешността на пералната машина. Освен да прилагате техниката за почистване с оцет и сода има още един трик, който ще намали развитието на плесен и задържането на лоши миризми в барабана на пералнята.

Най-лесният начин е да оставяте вратичката на пералнята леко отворена винаги след като извадите дрехите от нея. Този метод гарантира, че няма да създадете благоприятна среда за създаването на микроби.

Почистване на уплътнението на вратичката

Това е едно труднодостъпно място за почистване, на което често се пропуска да се отдаде нужното внимание. Тук отново може да използвате смес от оцет и сода. Пригответе сместа и вземете суха кърпа или гъба.

След това минете по дължината и вътрешността на уплътнителя. Това е мястото, където се събира най-много котлен камък. Почиствайте уплътнителя след всяко използване на пералнята, за да бъдете сигурни, че ще предотвратите събирането на котлен камък.

Не пропускайте да почистите филтъра на пералнята

Филтърът на пералната машина е деликатно място, което често може да е причината за повреди. Не забравяйте да го преглеждате и почиствате от време на време, за да предотвратите нежелани последствия.

Много е важно преди да предприемете каквито и да е стъпки по почистването да изключите пералнята. След това потърсете филтъра на машината. Обикновено той се намира в предната част на уред. Мястото е обозначено с малка вратичка.

Преди да отворите филтъра трябва да източите водата от пералнята. Отворете филтъра като го завъртите по посока на часовниковата стрелка. Извадете го и го почистете от влакна, прах или други замърсявания, които остават по него.

Съветваме ви да използвате четка за зъби, за да премахнете всички замърсявания. Проверете внимателно областта около филтъра за монети или други дребни предмети, които може да са попаднали там.

След като сте сигурни, че филтърът е внимателно почистен, поставете го на мястото му. Затегнете по посока обратна на часовниковата стрелка и затворете вратичката, за да гарантирате сигурността му.

Проверете дали всичко е наред с филтъра като пуснете пералнята на кратък цикъл, за да се уверите, че от някъде няма да изтече вода.

Както почистването на барабана с оцет и сода, така и почистването на филтъра е дейност, която трябва да се извършва периодично.

Грижата за електроуредите в дома е ваша отговорност. Макар да е по-лесно и удобно да се обърнете към услугите на професионална фирма за почистване, ние ви съветваме да отделяте време за почистването и поддръжката на уредите, които имате в дома си, за да ги използвате максимално дълго време.

Представихме ви няколко ценни трика и съвета за почистването на пералната машина. Следвайте стъпките, които ви представихме в тази статия и бъдете сигурни, че ще приложите най-добрата грижа за пералнята.