Къщата на Яблански – впечатляващата, но наскоро запустяла сграда на бившето китайско посолство на ул. „Цар Освободител“ 18, ще бъде преобразена в луксозен клуб след завършване на реставрацията.

Инициативата е на компанията „Болса“, както разкри Иван Иванов от „Екоарт Инженеринг“ ООД, фирмата, отговорна за реставрацията на сградата. „Екоарт Инженеринг“, основана преди 17 години, има опит в реставрирането на множество сгради и в момента работи по синагогата в Бургас.

Къщата е свързана с името на известния българин Димитър Яблански – финансист, кмет на София в края на XIX век, и по-късно министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството. Сградата е обявена за паметник на културата през 1955 г.

Проектирана от Фридрих Грюнангер и построена през 1907 г., сградата е била дом на няколко значими сгради в България. После, при връщането си в Залцбург, Грюнангер построил къща, която е копие на дома на Яблански.

В началото на миналия век, в тази част на София са се намирали множество подобни сгради, но през годините оцелява само къщата на Яблански. Реставрацията включва сериозно предварително проучване, работа по фасадата и конструктивно укрепване. Има достатъчно снимков материал и запазени елементи, които помагат на реставраторите.

След национализацията през 1944 г. и предоставянето й на китайското посолство, къщата преминава през ръцете на различни собственици. На последните собственици, „Болса“ ЕООД, предстои да възстановят оригиналния й вид. Според управителя на „Болса“, Станислава Георгиева, целта е максимално възстановяване на интериора според оригинала отпреди век.

Инж. Тодоров отбелязва, че в момента дейността им се следи от Националния институт за паметниците на културата. Очаква се първият етап на реставрацията да приключи през октомври, когато ще бъде свалено външното скеле и ще се види как къщата е изглеждала през 1906 г.

Къщата е построена през 1906 г. и разполага с модерни за времето си удобства като подово отопление. Проектът е на австрийския архитект Фридрих Грюнангер, който е проектирал множество знакови сгради в София и е бил придворен архитект на княз Александър Батенберг.

Приемането на къщата на Яблански от страна на компанията „Болса“ е последният етап в нейната история, която включва преминаване през ръцете на различни собственици. Преди „Болса“, сградата е притежаване на „Драфт“ ЕООД, които се опитват да реализират проект за надстройка, който обаче е отхвърлен от общината.

Преди „Драфт“, къщата е собственост на „Първа частна банка“, които планират да я превърнат в централа на банката, но техните планове са прекъснати от фалита на банката. През този период къщата е оставена без надзор, което довежда до нейното почти унищожение от бездомници и наркомани, които я използват за убежище.

След 1991 г., когато сградата е реституирана на наследниците на Яблански, те се оказват неспособни да се справят с поддръжката и реставрацията й, което води до продажбата й на „Първа частна банка“. Васил и Димитър Паница са сред наследниците.

Инж. Тодоров разказва за начина, по който китайското посолство се е отнесло към имота. По време на културната революция в Китай, персоналът на посолството решава, че красивата постройка символизира буржоазията и упадъка, и замазват уникалните фрески със слоеве сива боя, което допълнително унищожава оригиналния вид на сградата.