Нов обрат и пречка за влизането на България в Шенген. След като Австрия склони да разреши на страната ни частично присъединяване към Шенген, ултиматумът за влизането на България в Шенгенското пространство дойде от страна на Унгария.

Тази седмица стана ясно, че унгарски премиер Виктор Орбан предупреждава страната ни, че ще наложи вето за влизането в Шенген, ако България не се откаже от транзитната такса за руския газ.

Каква е българката реакция на унгарския ултиматум

Унгарският премиер Виктор Орбан е смятан за един от най-близките партньори на руския президент Владимир Путин. По-рано Орбан изрази критика към българския данък, поставен върху един от последните останали маршрути за руски газ в ЕС. Страната ни въведе транзитна такса, засягаща маршрута от 20 лева за мегаватчас, но тази седмица се отказа от нея.

Няколко часа след като се разбра възможността за поставяне на нова пречка пред България за влизането ѝ в Шенген, лидерите на основните управляващи партии в страната – Кирил Петков и Бойко Борисов дадоха брифинг за пресата, на който съобщиха, че са готови да премахнат таксата на транзитния газ за доброто на шансовете на България за влизане в Шенген и за да не застрашат други страни.

Бившия премиер на България, Бойко Борисов е разговарял лично с унгарския премиер по телефона, за да го увери, че страната ни е изпълнила всички изисквания и отговаря напълно на нормите за влизане в Шенгенското пространство. Борисов съобщава, че е припомнил на Виктор Орбан за общата им инспекция по българо-турската граница, при която унгарският премиер лично се е уверил за спазването на високи стандарти при контрола на външната граница.

Бойко Борисов припомни на унгарската страна и за заключенията на Европейската комисия и Европейския парламент, според които страната ни е изпълнила всички дадени критерии за членство в Шенген по суша, вода и въздух. Орбан е информиран и за постигнатия консенсус с лидерите на партиите, подкрепящи правителството и конституционната реформа, за решението за премахване на допълнителната такса върху преноса на газ.

Тази информация дойде от личната страница в социална мрежа на бившия премиер. Настоящият премиер Николай Денков също даде изявление за причината таксата към руския газ да бъде отложена и коментира, че предпочита да не рискуваме по отношение на Шенген.

Денков в момента е в столицата на Белгия – Брюксел за Срещата на върха ЕС - Западни Балкани и заседанието на Европейския съвет. Преди срещата премиерът съобщи, че стратегията, на която ще разчита са преговари за сухопътни граници при влизане в Шенген.

Тази седмица се очаква и отговор от Нидерландия, която също блокираше страната ни за влизането в Шенген.