В свой репортаж от Вашингтон, журналистът на Voice of America (VOA) Кристина Касейдо Смит разказа как терористичната атака на „Хамас“ на 7 октомври в Израел е отнела живота на много журналисти.

Тя съобщава за рекорден брой убити журналисти и хуманитарни работници през двата месеца на конфликта. Един от убитите журналисти е Янив Зохар, който е работил за Associated Press и популярен израелски вестник. Репортерът и семейството му са били убити от Хамас.

Разследване на „Ройтерс“ установи, че журналист на медията е бил убит при израелска танкова атака на ливанската граница. Името на журналиста е Исам Абдала. При атаката има и други ранени.

Разследването показва, че Израелските сили за отбрана са имали данни за местоположението на новинарския екип. Въпреки това са били изстреляни два снаряда в бърза последователност. Смята се, че това е било умишлено нападение срещу цивилни, което може да се смята и като военно престъпление, коментират анализатори, които са цитирани от VOA.

В отговор на тези констатации, международния говорител на Израелските сили отговори, че Израел не цели да атакува журналисти.

Споменатите вече журналисти Абдал и Зохар са сами две имена от списъка на 60-те журналисти убити в конфликта между Израел и Хамас. Комитета за защита на журналистите определя тази война като най-смъртоносната в историята.

Анализатори в сферата твърдят, че загубата на такива професионалисти оказва влияние на върху публиката. Броят на убитите журналисти през двата месеца от началото на военните действия в Газа надхвърля този на войните в Ирак. Според данни на Комитета за защита на журналистите убитите през 2006 година журналисти в Ирак са 32, а в Сирия журналистите станали жертва на войната са 31 за 2012 година.

130 хуманитарни работници на ООН са били убити

Тези данни се съобщават от VOA. Военният конфликт отне живота на хиляди цивилни души и голям брой хуманитарни работници, които са доставяли помощ на територията на ивицата Газа.

Хуманитарната група „Лекари без граници“ проведе мирно бдение пред централата на ООН в Ню Йорк в памет на свои колеги, които са загубили живота си в Газа.

Междувременно приключи поредното временно прекратяване на огъня между Израел и Хамас, което даде възможност за поредното освобождаване на заложници. След това Израел възобнови военните действия срещу Хамас. Министър-председателят на Израел направи видеобръщение, в което каза, че няма да се поддаде на международния натиск и конфликта ще завърши само с победа на израелската армия.

Анализатори прогнозират, че броя на жертвите на цивилни, журналисти и хуманитарни работници ще продължи да расте.