Прокурори от Европейската прокуратура разследват твърдения за престъпление извършено във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия и главният изпълнителен директор на Пфайзер.

През последните месеци, следователи от Европейската прокуратура разследват предполагаеми криминални деяния свързани с намесата в публични функции, унищожаване на SMS, корупция, конфликт на интереси извършени от Урсула фон дер Лейн.

Магистратите разследват предполагаеми престъпления, но все още към никого няма повдигнато обвинение.

Начало и ход на разследването

Разследването е започнало от белгийски съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 година. То започва след подадена жалба от местния лобист Фредерик Балдан. Малко по-късно към жалбата на Балдан се присъединяват унгарското и полското правителство. Полското правителство е в процес на оттегляне на жалбата си след победата на изборите на проевропейското правителство под ръководството на Доналд Туск.

Подадената от Балдан жалба е по повод предполагаема размяна на SMS между Фон дер Лейн и шефа на Пфаизер Алберт Бурла. Предполага се, че това се случва в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в Европейския съюз, в разгара на пандемията от коронавирус.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ първи разкрива, че е имало размяна на съобщения, докато двамата лидери са уточнявали условията по сделката. По този повод започва паралелно съдебно дело срещу Комисията, което се е наложило след отказа на Фон дер Лейн да разкрие съдържанието на съобщенията, въпреки че има изискване за достъп до тях.

Разследването на европейската прокуратура може да постави под допълнително наблюдение ролята на Урсула фон дер Лейн в мегасделката за ваксините, чиято стойност е над 20 млрд. Евро. Разследването започва в деликатен момент за председателя на Европейската комисия, защото тя е кандидат за втори мандат. До този момент Комисията не потвърждава съществуването на текстовите съобщения.

Какво се знае за сделката с ваксините

Сделката с ваксините на Пфайзер, които бяха договорени в разгара на пандемията от председателя на Европейската комисия се разглеждаше като триумф за Урсула фон дер Лейн. От тогава количеството закупени ваксини предизвика недоволство. По този повод в края на миналата година „Политико“ разкри, че има разхищение на дози от ваксините на стойност 4 млрд. евро. Това наложи предоговаряне на договора с Пфайзер.

През 2022 година Европейската прокуратура проведе проверка на обществените поръчки за ваксини в ЕС. Провежданото в момента разследване проверява няколко различни правни, политически и финансови направления. То се пресича със съдебните дела, които Пфайзер заведе към Полша и Унгария.

Двете държави са подали жалба във връзка с ролята на председателя на Европейската комисия с преговорите за ваксините. Полша оттегли жалбата си. В тази на Унгария се различава от жалбата подадена от Балдан, но тя също се фокусира върху размяната на текстови съобщения между фон дер Лейн и шефа на Пфайзер.