Президентът Румен Радев възложи задачата за съставяне на служебен кабинет на председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Той обяви, че ще предложи състав на правителството, който да е по равно отдалечен от всички политически сили.

След направените промени в Конституцията, президента може да избира за служебен министър измежду председателя на Народното събрание, управителя или под управителя на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата, в това число и омбудсмана или неговия заместник.

В новия закон е записано, че след консултация с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, президентът назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Първи коментар на Димитър Главчев

След като председателят на Сметната палата Димитър Главчев бе избран за служебен министър-председател на страната, той коментира, че пред него стои тежък избор, но въпреки това обеща, че ще го изпълни отговорно. Главчев е напълно наясно с основната функция на служебното правителство – организирането на честни избори. Той увери, че ще продължи да утвърждава евроатлантическия път на страната.

Преди да се стигне до назначаването на Димитър Главчев за служебен министър-председател, президента Румен Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Имаше и срещи с омбудсмана Диана Ковачева и разговори с подуправителите на БНБ, както и със заместник-председателите на Сметната палата.

Румен Радев изрази желанието си указът за съставяне на кабинет да бъде изпълнен най-късно до следващата събота. Той ще покани и парламентарните групи за провеждане на задължителните консултации, които са описани в Конституцията.

Междувременно от двете най-големи парламентарни сили обещаха да не се бъркат в служебното правителство. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че ГЕРБ няма да се намесва в състава на служебното правителство. По-рано Кирил Петков – съпредседател на „Продължаваме промяната“ също увери, че кадри на партията няма да бъдат част от кабинета на Димитър Главчев.

Кой е Димитър Главчев

Назначеният за служебен министър-председател на страната е роден в София. Той е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС. Димитър Главчев е дипломиран експерт-счетоводител и притежава над 30 години стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството.

Той е народен представител и член на Комисията по бюджета и финансите от 41-ото до 46-ото Народно събрание. Димитър Главчев още заема позицията председател на 44-ото Народно събрание в периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Той е един от инициаторите на и участниците в изготвянето на Закона за Сметната палата, приет през 2010 година. Това е основата на сегашния действаш закон.