Рано сутринта на 24 юни до света достигна новината за обявения от Евгений Пригожин опит за преврат в Русия. Той основател и главнокомандващ на частната армия „Вагнер“, която е взема участие в превземането на ключови градове в Украйна.

Тези действия са изненада за Кремъл, въпреки че през последните месеци Пригожин не веднъж критикува руския министър на отбраната и ръководителя на военната кампания в Украйна.

Действията на Пригожин и Вагнер бяха обявени като военен преврат, който е провокиран от твърдения, че на 2000 войници от частната армия са загинали при удар нанесен от военни части под ръководството на руското Министерство на отбраната.

Пригожин обвинява министъра на отбраната Сергей Шойгу и настоява той да бъде свален от поста си и да бъде предаден на Вагнер.

Това не е военен преврат

Това е първоначалното твърдения на лидера на частната армия. Въпреки това похода, който Пиргожин води бързо превзема военни обекти в Ростов на Дон, а след това и целия град минава под контрола на Вагнер.

Следващата цел на армията от наемници е Воробеж – град, който се намира само на 500 км от Москва. По всичко личи, че „Похода на справедливостта“ както Пригожин нарича своите десйтвия има за цел да стигне до Москва, където може да се очаква сблъсък с редовната руска армия.

Отговорът на Кремъл не закъсня

Руският президент Владимир Путин заклейми действията на доскорошният си военен партньор и ги обяви като предателство. В изявление пред народа той обеща за сериозен отговор на действията на Вагнер и ги обяви като заплаха за държавността и нацията.

Путин обвинява Пригожин в измяна към руския народ и отправя предупреждения за отмъщение към тези, които са организирали въоръжения метеж.

Настъплението на Вагнер към Москва доведе до налагането на извънредни антитерористични мерки в столицата. Главни пътища и магистрали от Воронеж до Москва бяха затворени. На изходите на града бяха организирани КПП-та.

Понеделник беше обявен за неработен ден, а гражданите на Москва бяха предупредени да останат по домовете си и да бъдат изключително внимателни ако се наложи да излизат.

Походът за справедливост продължи само няколко часа

След като наемниците на Вагнер уверено започнаха настъпление към Москва с цел сваляне на министъра на отбраната, в неделя сутринта Русия се събуди с нов изненадващ ход на Пригожин.

Само на 200 км от Москва, частната армия спря своето настъпление, а по-рано завладеният от тях Ростов на Дон беше освободен. Тези действия от страна на лидера на Вагнер са резултат от намесата на президента на Беларус – Александър Лукашенко.

Очаква се бойците на частната армия да се върнат на позициите си без да се налагат наказания. Към тези от тях, които не са взели участие в бунта е направено предложение да се присъединят към редовната руска армия.

От своя страна Пригожин ще намери убежище в Беларус, тъй като той от години се познава с президента на държавата. С тези действия Русия ще прекрати съществуването на всички частни армии в страната, за да се избегнат подобни ситуации в бъдеще.