Според отчитане на официалния Европейски индекс за качество на въздуха, опасно замърсен е въздухът в цяла България, а най-високи стойности на замърсяване са отчетени в София.

Замърсяването е повече от два пъти над нормата за цялата страна, а в София на места е замърсено около три пъти над нормата. От Столична община приканиха гражданите на София да използват градски транспорт за придвижване.

Лошо качество на въздуха е отчетено още в редица български градове, сред които Пловдив, Плевен, Сливен. Смолян, Димитровград, Несебър, Русе и Горна Оряховица.

Кога ще се изчисти замърсяването

Последните няколко дни над София се образува гъста мъгла, заради силното замърсяване на въздуха с прахови частици. Днес за разлика от предишните дни има вятър, което според  Теодора Полимерова директора на агенция "Въздух, климат и енергия" към Столична община е фактор, помагащ за въздуха. Вятърът ще изчисти атмосферата и ще разнесе мъглата над София.

Въздухът е замърсен не само в България, а в редица страни от Югоизточна Европа - Италия, Сърбия, република Северна Македония, по информация на Полимерова.

Най-високи стойности на замърсяване на въздуха са отчетени в столичните квартали Хиподрума, Надежда, Павлово, Дружба и Младост. В  "Хиподрума" станциите са отчели замърсяване от 125 мкгр./м3, а във вторник общото превишение е двойно - 100 мкгр/м3. 

В "Младост" показателите са приближили 80 мкгр/м3, а в "Дружба" между 1 и 2 ч. превишението е било над 2 пъти до 125 мкгр./м3, като сутринта пада до допустимите нива.

Опасно замърсен беше и въздуха в квартал "Надежда", там най-високата стойност е  отчетена вчера след полунощ за един час и е показвала 5-кратно превишение на нормите.

Нормата за въздуха е 50 микрограма на кубичен метър от фини прахови частици. Тя не бива да се превишава повече от 35 дни, за да няма сериозни последствия върху здравето на хората. Това бе съобщено от Петър Дяков, Столичен инспекторат.

Днес не се очаква повишаване на нивото на фините прахови частици в атмосферата

Въпреки че се очаква замърсяването да въздуха да започва да се подобрява и атмосферата да се раздвижи от вятъра, се препоръчва при проявата на симптоми като кашлица, дразнене на очите и затруднено дишане да се ограничи престоят на открито.

От Столична община се обърнаха към домакинствата, отопляващи се на дърва и въглища да използват електроуреди при възможност или друг вид екологично отопление. Препоръчаха на шофьорите де не сдържат двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути.

Столичният инспекторат път ще засили проверките в автосервизи, строителни обекти, както и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

За здравето на хората е добре да ходят маски или шалове и да ограничат преминаването пеша покрай натоварени булеварди,