След премахването на последната част от монумента, административния съд разпореди спирането на демонтажа. Основният мотив, който наложи този обрат в казуса с премахването на паметника е, че не е представен административен акт, заявяват от Административния съд.

Искането за прекратяването на демонтажа е внесено от партиите „Възраждане“ и „Изправи се.бг“. В Административния съд не са постъпили нито договори нито административен акт, които да дават яснота какво следва да стане с фигурите от демонтажа. Няма предоставена информация относно къде следва да се откарат фигурите след като бъдат премахнати и как да се случи това.

Въпроси във връзка с реставрацията и съхранението на фигурите също остават без отговор. Не се посочва и каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа и каква част за съхранение и охрана на фигурите. Не на последно място не е уточнено кои длъжностни лица ще упражняват контрол по изпълнението на демонтажа и реставрацията на паметника.

Причини за подаване на иск за спирането на демонтажа на МОЧА

Доказателствата по случая с демонтажа на Паметника на Съветската армия не потвърждават, че действията са утвърдени в съответствие със законови разпоредби или административни актове, нито че целят опазване и защита на имуществото – частна държавна собственост. Също така не установяват наличието на управленски акт, свързан с такова имущество.

Разпореждането за спирането на демонтажа подлежи на обжалване от областния управител на град София в тридневен срок от издаването му. Също така разпореждането на Административния съд подлежи и на незабавно изпълнение от органите на реда.

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви позицията си по случая с паметника и изказа мнението си, че монумента трябва да бъде върнат на мястото му и да се възстанови законното му положение преди демонтажа.

„Това, което говорехме от самото начало, че няма заповеди, че няма решение, че нищо не е законно се оказа истина" – добави лидера на „Възраждане“.

Сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия“ поискаха конституирането на монумента като заинтересована страна по делото. Искането беше отхвърлено от съда.

Демонтажа приключи преди иска да влезе в сила

Преди иска от Административния съд да влезе в сила, демонтажа на монумента вече е приключил. Последните части от паметника бяха свалени във вторник. Демонтажът на монумента отне седмица, а през цялото време защитници на МОЧА, най-вече представители на „Възраждане“ и „БСП“ организираха акции за прекратяване на свалянето му.

Като част от предприетите мерки за защита на паметника бяха предприети блокади около Орлов мост, заведени са две дела в административния съд в София, а президента също се изказа против премахването на МОЧА.