Нов санкционен пакет беше приет от Европейския съюз срещу Русия. Пакетът е 12-ти поред и включва забрана за внос, покупки и трансфер на диаманти от Русия.

Санкционирани са редица военни и отбранителни образувания. Санкциите засегнаха и действащи в сферата на IT сектора.

Какви са новите мерки на ЕС срещу Русия

Забраната засягаща вноса, покупките и трансфера на диаманти от Русия важи за неиндустриалните, синтетичните  и диамантите за бижута, като тя влиза в сила от 1 януари.

Износът им за трети страни ще започне да се прекратява от март догодина и ще приключи през септември, за да се разработи механизъм за проследяването им.

В новия санкционен пакет се очаква и забрана по договор за реекспорт към Русия на определени стоки и технологии. Реекспортът ще засегне конкретни част, използвани от военните системи в Русия за извършването на бойни действия в Украйна.

Въвежда се механизъм с подсилено действие за споделяне на информация. Той ще позволи по-добра идентификация на кораби или предприятия, извършващи съмнителни практики. Ще се засегнат практиките на трансфер от кораб на кораб, целящи прикриване на произход или предназначение на товар. ЕС цели да въведе и автоматична система за идентификация на действията при пренос на руски суров петрол и петролни продукти.

Към списъка с партньори, прилагащи мерки към руската държава за ограничаването на вноса на желязо и стомана е прибавена Швейцария.

Новият санкционен пакет ще засегне и една от най-големите руски застрахователни компании - "Алфастрахование груп". Санкции ще се наложат и срещу сина на бившия руски президент Дмитрий Медведев – Иля, който работи в руския IT сектор.

Новия пакет от санкции в голяма степен засяга военно-отбранителния сектор в държавата. Санкциите са насочени към 40 фирми, участващи в руския военно-промишлен комплекс, 7 частни военни компании, действащи в Русия и един от основателите им. В списъка със санкционирани са в 12 души от Беларус, обвинени в оказване на военна подкрепа за Русия и още руски бизнесмени от военния сектор.

Сред службите, които попадат под санкциите е "Росфинмониторинг" - федералната служба за финансово наблюдение.

Също така в новия пакет срещу Русия са включени 14 членове на Централната избирателна комисия на Руската федерация и двама от регионалните комисии, свързани с организирането на референдуми миналата година в украинските територии, на които се водеха военни действия.

 Санкционирани са и два телевизионни руски канала, като обвинението към тях е разпространяването на пропагандиращи материали и дезинформация. Каналите са "Цариград ТВ", собственост на олигарха Константин Малофеев и „Спас ТВ“ - канал на Руската православна църква.

Очаква се всички санкции скоро да влязат в сила.