Вчера на 86 г. почина един от най-популярните и противоречиви бивши италиански премиери – Силвио Берлускони. Той е ключова фигура, която участва засилено във формирането на облика на съвременната италианска политика и остави значимо политическо наследство след себе си.

В памет на харизматичната му личност, сряда (14 юни) е обявена за ден на траур в Италия. Церемониалът ще се състои в катедралата в Милано, където италианският президент заедно с целия политически елит ще изпратят световния лидер.

Какво ни остави Силвио Берлускони

Роден през 1936 г., в Милано, Берлускони се утвърди като медиен магнат, натрупал огромно състояние чрез своята медийна империя, включваща собствена влиятелна телевизионна мрежа. Въпреки това, най-ярката част от живота му остава кариерата му в политиката и няколкото скандала около нея.

Харизматичният лидер основава дясноцентристката партия Forza Italia (Напред, Италия) през 94-та, която бързо се превръща в основна сила в италианската политика. Тогава е и първият път, в който заема поста министър-председател, но поради политическата нестабилност в периода и обвинения в корупция мандатът му приключва преждевременно.

В биографията му се отбелязват няколко непоследователни и три последователни мандата на премиер, които го правят един от най-дълго управлявалите лидери на Италия след ВСВ.

Трайната му следа е белязана от харизма, лидерство, скандал и популизъм

Не са малко противоречията около неговата фигура. През живота си той се сблъсква с редица съдебни битки за данъчни измами, подкупи и замесване с непълнолетни момичета - скандали, които не само доведоха до негативен ефект върху репутацията му, но и допринесоха за залязването му на политическата сцена.

Въпреки много противоречия около него, той действително промени политическия пейзаж в Италия, господствайки в ера на персоналистична политика, в която границите между политиката и бизнеса не бяха напълно ясни. Специалистите сочат, че именно депутатите на Forza Italia имат ключова роля в осигуряването на стабилност в парламентарното мнозинство на Джорджа Мелони.

По повод кончината на Берлускони тя коментира:

"Берлускони беше преди всичко боец, мъж, който никога не се страхуваше да защити своите убеждения. Този кураж и решителност го направиха един от най-влиятелните хора в италианската история."

През последните години проблеми със здравословното състояние го принудиха многократно да се лекува в болници. Той наскоро получи и диагноза левкемия, която е причината да прекара хоспитализиран около 6 седмици в болница по-рано през тази година.

Италия скърби за загубата на една от най-колоритните и поляризиращи личности в политиката, чието наследство несъмнено ще бъде обсъждано години наред. В свое послание, изпратено до президента Серджо Матарела, Путин акцентира и върху личните му отношения с Берлускони, споменавайки го като „скъп човек“ и „истински приятел“.