Вчера в Черна гора се проведоха предсрочни парламентарни избори, на които най-голяма подкрепа събра проевропейското движение „Европа сега“. Партията е новосформирана, но успява да събере 25,6% от гласовете на упражнилите правото си на вот. Това означава, че въпреки голямата подкрепа, партията ще трябва да търси коалиционни партньори за създаване на правителство.

При обработени 99 процента от гласовете от Центъра за мониторинг и проучвания, на второ място се нарежда Демократична партия на социалистите (ДПС). Тази партия до скоро беше оглавена от бившия президент на страната Мило Джуканович. ДПС успяват да спечелят 23,8% от вота.

Друга партия, която успя да събере значителен брой гласове е „За бъдещето на Черна гора“. Тя събра подкрепата на 14,8% от гласоподавателите. Тази формация е резултат от обединението на две партии, които са част от разпадналия се Демократичен фронт от проруски и просръбски партии. Демократичният фронт изигра важна роля в съставянето на правителство след изборите през 2020.

Решаващ вот за преодоляване на политическата криза в страната

Така много анализатори определиха предсрочните парламентарни избори в Черна гора. Страната е член на НАТО от 2007 година, а от 2010 има статут на страна за кандидат за членство в ЕС.

Адриатическата страна отбеляза голям напредък в евроинтеграционния процес, докато миналата година две правителства не бяха свалени с вот на недоверие, а споразумение за трето правителство не се осъществи. Това доведе до организирането на предсрочни избори, с които да се реши коя партия ще поеме управлението на държавата.

Първи коментари на лидера на „Европа сега“

Лидерът на партията събрала най-голям процент от подкрепата на гласоподавателите - Милойко Спаич, обяви победата като историческа. На пресконференция в Подгорица, късно снощи, когато бяха обявени първите предварителни резултати, той изказа радостта си, че за първи път извънпарламентарна партия успява да победи на изборите.

„Европа сега“ съществува от август миналата година и само за 9 месеца успява да събере огромна подкрепа от гражданите на Черна гора. Движението подкрепя по-тесни връзки със Сърбия, но ще трябва да търси и коалиционни партньори за създаване на правителство.

Спаич коментира, че ще търси партньори за съставяне на правителство с партиите, които споделят ценностите на „Европа сега“, а целта ще бъде сформиране на проевропейско правителство. Лидерът на партията изключи възможността за съставяне на коалиция между „Европа сега“ и ДПС – втората партия събрала най-много гласове.

ДПС управлява страната от 1990 до 2020 като все още има силно влияние над голяма част от гласоподавателите, което и отрежда второ място и може би позицията на опозиция.