Ако ви все още не сте планирали лятната си почивка и сте с малки деца, то знайте че може да бъде повече от трудно да успеете едновременно да си починете и да осигурите добри условия за вашите малчугани.

Без значение дали сте избрали да почивате в България или ще отскочите до Гърция или Турция, ще ви споделим нашия опит, за да може да се насладите на почивката си.

Как си представяте почивката

Ако мечтаното море до миналата година за вас е било това с максимално количество барове в близост до вас, това може и да е не толкова желано, ако сте с дете. Няма нужда да ви казваме колко важна е тишината за вас в моментите, в които искате малкото ви съкровище да поспи.

Това може да се окаже не само трудно, но и невъзможно, ако под прозорците ви се чува денонощно силна музика.

Така, че проучете не само хотелът, но това какво има в близост до него. Както вече казахме приоритетите се променят и е време да осъзнаете това. Също така ако приемете препоръка от приятел за даден хотел или комплекс се замислете за неговата гледна точка.

Това, че някой вас близък се е насладил на мечтаната почивка, не означава, че това е приложимо и за вас. Ако опитът му е положителен на база на това, че миналото лято е останал доволен, докато е бил в компанията на приятелите си, не означава, че и вие ще видите нещата по сходен начин.

В зависимост от възрастта на детето се опитайте да се информирате максимално какви забавления може да му осигурите на място. Ако хотелът предлага професионални аниматори е повече от чудесно, но ако детето ви е току-що проходило, няма да може да се възползвате от това.

И най-важното - плажът

Не пропускайте и да проучите плажа, който ще ви е най-удобен да посещавате. Идеално не само за малки, но и за по-големи деца би било ако бреговата ивица е равна, а морето плитко. Да не забравим и да споменем пясъка.

По нашето Черноморие сме свикнали с фин пясък и като цяло в морето няма камъни. Не така стоят нещата в южните ни съседки. В Турция преобладават плажовете с чакълест и доста едър пясък, като много от плажните ивици са изкуствено създадени.

Гръцките плажове са доста чисти, но за сметка на това често са каменисти, пясъкът не е толкова фин. За съжаление на много места има морски таралежи, за които трябва да сте подготвени със специални обувки.

Една приятна алтернатива

Ако смятате, че децата ви са по-буйни, от колкото може да се справите в перфектния ред на хотелските условия, то може да обмислите варианта да отидете на къмпинг. Това е идеално решение на проблема със забавленията на малките, защото те са навън през цялото време.

Това е повече от добро решение на проблема с детската скука, който ще ви даде шанс истински да си починете. Ако решите да къмпингувате, то изборът ви почти естествено пада на Гърция. Местните къмпинги са повече от добре устроени и предлагат повече от разнообразно настаняване – бунгала, палатки и вили.

И не на последно място. Ако искате детето ви да се забавлява, за да имате и вие този шанс намерете му компания. Заминавайки заедно с друго семейство ще осигурите на малкия си наследник правилната компания за копаенето на дупки по плажовете и събирането на миди и камъчета.

В противен случай ще се наложи вие да го правите, а колкото и да е забавно да си с лопата на плажа, сме сигурни, че не искате да го правите повече от един ден.