Мнозина в определен момент изпитват силното желание да се сдобият с домашен любимец. Преди да се случи това обаче е повече от желателно да помислите какви са нуждите ви и най-вече възможностите. За да избегнете грешките, ще съберем на едно място нещата, които да обмислите преди да вземете животно.

Какво наистина е важно

Основата, на която трябва да вземете решението е не само вашето желание, или това на децата ви. То трябва да бъде базирано на това, което може реално да дадете, както на себе си, така и на животното.

Ако по природа не сте активен човек, то може би кучето не е най-добрият избор на вас. Имайте предвид, че изисква не малко грижи, най-вече под формата на разходки. Ако се сдобиете с екземпляр от някоя едра порода, то разходките трябва да бъдат и доста дълги.

Това не е проблем само по себе си, но се замислете дали наистина ще имате време да го правите. И най-доброто желание няма как да бъде осъществено, ако примерно излизате рано и се прибирате късно.

Малките породи кучета да сравнително по-лесни за отглеждане, но някои се славят като доста капризни и с не дотолкова добър нрав. Ако имате или планирате да имате деца, уверете се, че животното не е в някоя класация за несъвместимост с хлапета.

И още нещо, много важно. Предвидете дали ще вземате кучето с вас, по време на ваканциите и пътуванията си. Ако решите да го вземете, имайте предвид, че не всеки хотел приема животни и ако това е така рядко се съгласяват ако става въпрос за едра порода.

Ако искате да пътувате без кучето остава въпросът на чии грижи ще оставите най-добрият си приятел. Може и да се окаже по-трудно, отколкото изглежда и е добре да сте наясно какви са опциите ви, преди да се наложи да търсите вариант.

Ако се спрете на котка, но и тук нещата имат не малко нюанси, които могат да натежат в една или друга посока. Котките са гальовни, но винаги има и изключение. Ако нравът им не е най-приятелският има не малка вероятност да не дава дори и на вас да я погалите.

И ако тайната ви мечта е вечер да сядате на дивана и с котка в скута да отмаряте, то знайте, че може и да не се случи точно по този начин.

От друга страна това е идеалното решение за тези, които искат да си спестят разходките. При котките те не са наложителни и стига добре да обучите животното къде стои тоалетната му, няма да имате проблеми.

Колкото и да са чаровни и пухкави, за съжаление котките не се славят с особена интелигентност. Може бързо да усетите чувството на безсилие, когато за пореден път се опитвате да научите котето да не прави нещо.

За хората, които искат наистина неангажиращ домашен любимец можем да изброим всички по-малки животинки. Декоративни зайчета, джербили, хамстери и каквото още се сетите.

Като минус на тези малки гризачи можем да изтъкнем, че има специфична миризма, която не е приятна за всички. Дори и при редовно почистване на клетките, особено зимата е възможно да усещате лека или не толкова лека миризма.

За всички от последно изброените животни трябва да имате следното предвид. Ако планирате с минимални средства да се сдобиете с такова животно, знайте, че дори и хамстерът да струва 10 лева, клетките могат да достигнат и 300.

Така, че ако обещаете на детето си малка и сладка мишчица, то предвидете и пари за нейното жилище.

Рибките са класика, която не умира. За съжаление сравнително малко са тези, които могат да се похвалят с успешното им отглеждане за повече от няколко месеца.

Изискват не малко грижи и да не забравим всички онези допълнителни инструменти и уреди. Ако решите са спестите от уред за затопляне на водата или аератор, то това може и да е основната причина за гибелта на поредните гупи, които купувате.

За хората, които обичат птици можем да предложим папагалчета и други дребни птици. Вземайки една малка е цветна птичка трябва да сте наясно, че те не обичат тишината и може да си се наложи да слушате песните им, повече от отколкото ви се иска.

Предвидете разходите за това да имате животно

Това е не по-малко важно. Разходите по отглеждането и поддържането на доброто здраве на животното ви могат да са по-големи от колкото сте очаквали и предполагали.

Ако имате куче или котка се пригответе за ваксинации и обезпаразитяване, което при кучетата е всеки месец. Това е разход, за който хората не винаги са наясно и понякога ви изненадва неприятно.

Същото важи и за храната. Ако вие полагате грижи и избирате храната за вас и вашите деца, защо да не го правите и с животното си. Хранейки го с добра и подходяща храна в перспектива избягвате риска от редица заболявания и неприятни състояния.

Неприятно, но е факт, че домашните любимци също като нас се разболяват. Разликата, че лечението им е изцяло на ваши разноски и една операция може да струва стотици и дори хиляди левове.

В заключение

Надяваме се да сме ви помогнали и дали полезни съвети и неща, върху, които да помислите. Не вземайте прибързани решения, за да може да се насладите на съвместния живот с новия си приятел и той да донесе много радост на всички.