След ръста на уличните боеве в столицата и недоволството, което бе изразено протеста в неделя, под надслов „Вън мигрантите от София“, както и случаите на насилие сред тийнейджъри МВР взе спешни мерки. МВР засилва своето присъствие в центъра на София, както и в критичните столични квартали.

Решението е взето след като се отчете нарастващо насилие сред тийнейджърите и зачестените улични боеве от миналата седмица. Серията сбивания в столицата станаха в рамките на няколко дни, а участниците в тях бяха непълнолетни младежи и британски и арабски граждани. Агресия имаше и около бежанския център, намиращ се в столичния квартал Овча Купел, при което пострада мъж.

Случаите на агресия от страна на тийнейджъри бяха един след друг, като първото сбиване беше на 6 март между две компании, сред които компания мигранти на столичния булевард „Витоша“. Причината за сбиването е, че един от мигрантите в едната компания е обидил момиче от другата, а нейния приятел я е защитил. След това групата мигранти отвърнала с агресия и нападала над непълнолетните лица. По случая са задържани 20-годишен гражданин на Сирия и 24-годишен гражданин на Египет.

Малко по-късно в близост до мястото на конфликта пък отново се стигна между бой между български младежи и мигранти. Агресията в тази ситуация дойде от непълнолетните ,младежи. Непълнолетните лица нападнаха британски студенти с цел грабеж. По този случаи е задържано 16-годишно момче, а останалите от групата му се издирват.

Според МВР, конфликтите не са на расова основа, а на битова според полицията, но честота на агресията и ескалирането ѝ доведоха до страх и недоволство сред гражданите.

Ресторантьорите също поискаха повече контрол над сбиванията. Членовете на Българската асоциация на заведенията заявиха, че настояват за сигурност на техните служители, туристи и посетители на града.

Столична община и  МВР категорично заявиха, че ще има повече контрол на ключови локации

Както МВР, така и общината са категорични, че контрол ще се осъществи след неприятните случки от изминалите дни. Засилено полицейско присъствие ще има в центъра на София, в паркове и около бежанските центрове. Около района на НДК и други места, на които се събират много хора от български и чужд произход ще се позиционират екипи на Столична община, както и „Охранителна полиция“, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

На оживените столични улици ще обикалят пешеходни патрули, които ще следят за сигурността и ще реагират при безредици.

По данни на МВР ръст на инцидентите с чуждестранни граждани няма, обаче се забелязва увеличаването на агресията а непълнолетни лица.