Над 7000 представители на медицинската гилдия се очаква да излязат на протест днес, след като през изминалата седмица стана ясно, че държавата няма да спази обещанието си да отпусне 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри, а вместо това ще даде само 6 млн. лв.

Настояванията им са за достойно заплащане на труда. Протестът ще се проведе на столичния площад „Независимост“.

Лекарите и медицинските сестри са непреклонни, че увеличението на парите им е повече от наложително.

Те настояват за повишение на минималното заплащане в сектора и заплатите да започват от 900 лева за всички професионалисти в общинските болници.

Професионалистите по здравни грижи в университетските болници искат минимална заплата от 950 лева, а лекарите да получават над 1200 лева като начална стартова заплата.

Исканията ще бъдат внесени и в Народното събрание

Целта на протестите е да се накара властта да изпълни обещанието си, като се посочва договорката от Колективния трудов договор 2018 за сектор "Здравеопазване".

Протестиращите излизат с декларация с исканията си, която предстои да бъде внесена в Народното събрание, Министерски съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Днес е Световен ден на достойния труд

Медиците използват случая да припомнят, че днес – 7 октомври е Световният ден за достоен труд и именно поради тази причина са избрали точно тази дата.

Организаторите на протеста смятат, че трябва да се намери решение на проблемите днес и то за всички медици, които работят в системата на здравеопазването.

Редица организации няма да се включат

От изявление на Българският лекарски съюз от изминалата седмица става ясно, че поради постигнатите договорености с Министерството на здравеопазването, те няма да се включат в протестите.

От БЛС поясняват, че исканията им за гарантиране на по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и на специалистите по здравни грижи са изпълнени и нямат повод за недоволство.

От протеста се дистанцираха и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Тяхното заплащане също не подлежи на увеличение, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.