Пореден скандален случай у нас заплашва да взриви обстановката в обществото преди предстоящите местни избори.

Вчера стана ясно, че правителството е отпуснало само 6 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри, след като през април издаде постановление, в което пишеше, че ще отпусне цели 50 милиона лева.

Въпросното постановление, издадено на 10 април, беше резултат от масовите протести на медицинските сестри през март и април, искащи увеличение на заплатите.

Сега, обаче, наяве излезе интересен факт, а именно че месец по-късно, през май, Министерски съвет е издал ново постановление, отменящо старото, с което въпросната сума за увеличение на заплатите намалява от 50 на 6 милиона лева.

Властта се оправдава, сестрите недоволстват

От Българския лекарски съюз поясниха, че не са били уведомени за промяната и че тя не е била обявена никъде.

Преди около месец, българският премиер Бойко Борисов заяви, че парите са отпуснати, а за разминаването трябва да бъде потърсена сметка от здравния министър Кирил Ананиев, на който Борисов лично се „скарал“.

Самият Кирил Ананиев, в ефира на една от националните телевизии, се оправда с факта, че „нито министърът на здравеопазването, нито министър-председателят вдигат заплатите“ и добави, че парите се предадени на лечебните заведения.

От Министерството на здравеопазването пък, отговориха на запитване от същата телевизия във връзка със скандала, заявявайки че през февруари тази година са били отпуснати 30 милиона лева, с което е бил достигнат лимитът за субсидиране на държавните и общински болници. Това е наложило и корекцията на отпуснатите средства от 50 на 6 милиона.

От отговора на здравното ведомство, обаче, не става ясно защо първоначално са одобрени 50-те милиона лева и чак месец по-късно са коригирани.

Една от редовните участнички в протестите, Надежда Маргинова, изрази огромното си разочарование от орязването на средствата и заяви, че обещанието за отпускане на 50 млн. лева е било „откровена лъжа“ от страна на управляващите.

Подготвят се нови протести

Във връзка с неизпълнението за увеличение на заплатите на медицинските сестри, работещи в държавните и общински болници у нас, от най-големия профсъюз у нас, КНСБ, обявиха, че ще проведат протест на 7 октомври с искане за увеличение на заплатите.

Не всички са готови да се включат към тях и дори напротив – към КНСБ бяха отправени сериозни критики за възползване от ситуацията и трупане на имидж.

Димитрия Димитрова, координатор на медицинските сестри от Пазарджик и региона, заяви че нейният колектив няма да участва в протестите, тъй като един от вицепрезидентите на КНСБ, д-р Иван Кокалов, не е застанал зад сестрите при първите протести, макар че като медицинско лице той е част от Надзорния съвет на НЗОК.

Според Димитрова протестът на КНСБ е „бутафорен“ и от синдикалния съюз просто се опитват да „оберат лаврите“.