На 5 октомври официално започва груповият лов на дива свиня. Правилата за това разрешават ловът да се случва през три дни всяка седмица, а не както беше до сега – два.

Целта на мярката е да се намали популацията на дива свиня, която се счита за основен преносител на Африканска чума по свинете.

Ловуването ще се извършва по график, който е утвърден от директора на всяко държавно горско или ловно стопанство.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева издаде заповеди и указания за това как ловният сезон на дива свиня да е пълен синхрон с мерките за биосигурност във връзка с АЧС. Това касае както зоните с регистрирани заразени животни, така и тези които нямат установени случаи на АЧС.

Редица институции и специалисти участват в борбата с АЧС

Всички документи са изготвени в тясно сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните.

Консултации са направени и с експерти от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, както и представители на научните среди, различни организации на свиневъдите и национални ловни сдружения.

От страна на министерството са предприети всички мерки за това популацията засегната от АЧС да се намали.

В това число трябва да се прибавят и мерките, които са предприети за справяне със заразените домашни прасета, което позволи да отпаднат и ограниченията по отношение на ловуването и свободния достъп в инфектираните райони.

Нови правила и нови задължения за ловците

Благодарение на ефективните мерки забранените зони за всякакви дейности са намалили размера на зоните от 200 кв. км на 3 кв. км.

Според новите правила се намалява и срокът на забраната на 30 дни, като до миналия ловен сезон този срок е бил 60 дни.

След изтичането на първия месец ще се допуска и индивидуален лов, както и такъв с капани и лов без кучета. След като минат два месеца ловът с кучета ще бъде разрешен, без значение дали е групов или индивидуален.

В документа са посочени и мерките за биосигурност, които ловните дружинки ще трябва да спазват. По време на провеждането на лов те ще са длъжни предварително да подготвя ями за загробване на всички остатъци на отстреляните диви свине.

Осигуряването на препарати за дезинфекция и пръскачки стават задължителни. На ловците ще се налага да обработват използваните инструменти, облекло, оръжия, всички принадлежности, както и автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците.

До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.

Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали такива.

С цел стимулиране на претърсването, в заповедта е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстреляна дива свиня при индивидуален лов.