Над 90% от родителите у нас не знаят, че децата им трябва да задължително да се возят в обезопасени детски столчета, до достигане на ръст от 150 см.

Това съобщи заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева на открит урок по пътна безопасност, проведен в столичното 199 ОУ „Свети Апостол Йоан Богослов“.

Инициативата е подкрепена и се организира от Българския червен кръст, с подкрепата на ДАБДП и Пътна полиция и се провежда в рамките на Втората национална кампания, в подкрепа на деца, пострадали при пътни инциденти.

Задачата децата да научат правилата за движение е обща

Анжелина Тотева акцентира, че при темата за пътна безопасност, наред с всички останали обществено значими теми, децата трябва да заемат централно място.

Според нея е необходимо училищата съвместно с всички отговорни институции да обърнат внимание не само на децата, но и на техните родители.

Обща задача е да се запознаят подрастващите с основните правила за безопасност, както и с правилата за движение по пътищата. Предвижда се осъвременяване на методиката, която се използва, за да се обучават децата.

От изказването на Тотева стана ясно, че над 60% от пострадалите при различни ПТП деца са били пътници в превозните средства.

Това според нея е причина да се проведе мащабна информационна кампания, която трябва да поясни на хората защо детските столчета са задължителни и как предпазват при сблъсък.

Хората не знаят защо детските столчета са така важни

Само след като родителите са детайлно информирани от тях може да се очаква да осигурят максимално сигурни условия за децата си по време на път.

Анжелина Тотева добави още, че по време на проверки на пътната полиция е установено, че масово хората не са наясно, че използването на обезопасителните столчета е задължително и не са наясно с важността им при подсигуряването на децата по време на път.