В света на технологиите на фаровете нещата се движат бързо и освен традиционните халогенни фарове, вече все по-често се използват и ксенонови, HID и LED светлини, а в някои автомобили и комбинация от два вида.

Разликата между различните типове крушки в тяхната ефективност е осезаема.

Какви са разликите между различните крушки

Различните видове крушки предлагат и собствени предимства, но повечето хора сякаш се вторачват основно в недостатъците.

Ние ще се опитаме да ви запознаем и с двете, за да имате възможността да направите възможно най-добрия и оправдан информиран избор, който ще ви донесе крайното удовлетворение от вашата покупка.

Халогенни фарове

Халогенните фарове са едни от най-популярните, тъй като разходите за подмяна са много по-ниски отколкото в сравнение с останалите видове.

Тези крушки са изработени от стъкло и са устойчиви на високи температури.

Халогенните крушки се предлагат в различни размери и са много лесни за смяна. При тях обаче 80% от изразходваната енергия се отделя като топлина, докато при LED светлините този процент е само 20.

За разлика от халогенните фарове, ксенон фаровете са по-ефективното решение, заради количеството светлина, което генерират.

Те се появяват през 1991 г. и първоначално се предлагат предлагани само от няколко автомобилни компании.

Ксенон фарове

Използвайки по-малко енергия, ксеноновите крушки имат дълъг живот. При тях всъщност няма жичка, както при халогенните и на практика няма какво да изгори.

Това са лампи, които съдържат ксенонов газ, откъдето идва и името им. Светлината им е бяло-синя и по-ярка. За да достигнат пълна яркост им отнема няколко секунди.

Ксенон фаровете са допълнителна опция при закупуване на кола и са сравнително скъпи.

Едно от основните им предимства е техният дълъг експлоатационен живот – около 2000 часа. Според производителите животът на лампата е свързан с броя на включванията ѝ.

Те осигуряват по-добра видимост на водача, когато има лоши метеорологични условия или е тъмно.

Тъй като те са по-сложно устроени от халогенните крушки, съответно имат и по-висока цена.

Докато халогенната крушка може да бъде сменена от всеки, за ксеноновата е необходимо смяната да се извърши от квалифициран техник.

LED фарове

LED светлините са най-ярките от всички. Те са проектирани да издържат през целият живот на автомобила, на който са монтирани.

Това е така, защото има пряка връзка между живота на лампата и работната температура. Колкото по-ниска е тя, толкова по-дълго ще работи и лампата.

При направени тестове за продължителността на живот, при една и съща температура, LED крушките издържат от 8 до 10 пъти по-дълго от халогенните и около 2 пъти повече от ксенон крушките.

Тъй като самите крушки нямат части, които да се износват във времето, те са най-издръжливи. Заради ниската мощност, която им е необходима за работа, те са и много по-ефективни.

Както ксеноновите, така и всички LED фарове изискват допълнителна електроника, но и двата варианта са далеч по-добри от халогените.

Разликата в цените обаче е голяма и затова те се инсталират предимно в по-нови и скъпи автомобили.

Тъй като охлаждането на LED крушките е отзад, стандартният дизайн на фаровете може да не е подходящ и е необходимо да проучите добре, преди да преминете към покупката им.

Изборът на фарове зависи предимно от вашите лични предпочитания. Някои хора харесват бялата светлина от ксеноновите крушки.

За други цената е водещият фактор и халогенните крушки са най-добрият вариант. Ако за вас най-важна е максималната видимост на пътя, то един от най- добрите избори са LED фарове.

Поради риска от заслепяване има строги правила при модернизиране на фаровете. Затова е важно когато избирате, да се консултирате със специалист.