В неделя НАСА кацна с дългочаканата проба от движещия се близо до Земята астероид Бенну, която може да даде информация за произхода на Слънчевата система. Пробата от масивния космически камък ще бъде изследвана и с оглед възможността в бъдеще той да се сблъска със земното кълбо.

Знанието за състава на такива астероиди, чиито курс може да преминава през сблъсък с третата планета е от съществено значение за предсказване на времето и мястото на удара, както и за разработване на метод за отклоняване на опасната среща.

Космическият кораб ОЗИРИС-РЕкс бе изстрелян в космоса преди 7 години и се върна на Земята вчера, носейки напълно непокътната проба от Бенну. 2 години след преминаването през земната атмосфера, корабът започна да кръжи около Бенну. През 2020 пробата бе събрана и совалката се отправи обратно към Земята година по-късно.

Какво се случва с пробата от Бенну в момента

Събраният от астероида екземпляр е с приблизителен размер 8,8 унции. Добит е на разстояние от около 102 хиляди километра от повърхността на Земята.

След планираното с месеци кацане и разтоварване на пробата, днес предстои нейното транспортиране до изследователския космически център в Хюстън. Взети са изключителни мерки за защитата ѝ и запазване на нейния автентичен характер.

С помощта на азот ще се направи „продухване“ за предотвратяване навлизането на земната атмосфера в контейнера, съдържащ части от Бенну. Очаква се утре капакът на контейнера да бъде отворен и учените за пръв път да видят пробата. Предстои събиране на малко фин материал от върха на контейнера за провеждане на някои бързи анализи.

Очаква се подробности за астероида да бъдат разкрити през октомври

Планира се на 11 октомври центърът Джонсън да излезе с първи подробности около пробата, макар и тогава да не се очаква да е извлечена цялата търсена информация и да е направена пълна оценка на екземпляра.

Изследванията ще продължат поне 2 години. Ще се използват около 30% от пробата, които ще се разделят на няколко части, с цел разпращане в лаборатории по целия свят. Остатъкът ще бъде запазен в хранилище, за да се осигури възможност за бъдещо изследване, с помощта на по-развити технологии.

Какво може да разкрие пробата от астероида Бенну

Екземплярът може да даде ключова информация за началото на Слънчевата система. Според учените подобни въглеродни астероиди вече са се разбивали в Земята в началото на нейното формиране, доставяйки ѝ жизненоважни елементи като вода, например. Някои от тях вярват, че Бенну може да се окаже част от най-старите компоненти на Слънчевата система, които са се зародили при изгасването на масивни звезди и експлодирането на свръхнови.