Лятото е сезонът от годината, който може да се окаже доста опасен не само за възрастните хора и малките деца, но и за всички останали. Прекомерните горещини или просто дългото излагане на слънце ни се отразява по различен начин и не всеки се чувства добре през това време на годината.

Съветите, които ще ви дадем и храните, които ще ви препоръчаме са такива, че да помогнат максимално на тялото ви да понесе предизвикателствата на сезона.

Какво се случва с тялото през лятото

Няма как да сте усещали негативните последици от излагането на високи температури. Когато те са над 35 градуса е повече от желателно да стоите на сянка и да ограничите престоя навън.

Може и да усещате леко замайване или дори прилошаване, което си има своето обяснение. Кръвното налягане се повлиява наистина бързо от повишаването на температурите.

Това важи както за хората с високо кръвно, така и за тези с ниско. Това може да е причината да усещате споменатите по-горе симптоми.

Повече от желателно е да поемате достатъчно течности, за предпочитане вода. Приемът на алкохол, може само да влоши нещата. Така, че ако решите, че една бира е перфектното средство да се разхладите няма проблем да я изпиете, просто не забравяйте и за водата.

Какви храни са за предпочитане през лятото

Основното е да се избягват тежките и мазни храни. Наблегнете на леката храна, чието преработване няма за затрудни тялото ви.

Лятото е сезонът, който е най-щедър откъм свежи храни. Сега е моментът да ядете не само свежи зеленчуци, но е и да се насладите на огромния избор на плодове.

Повечето летни плодове са сезонни и няма как да не усетите разликата от динята, която ядете през август и е узряла накъде край Хасково и динята, която може да купите през януари, но е внос от Чили.

Та, насладете на всичко, което топлите месеци могат да ви дадат и яжте плодове на воля. Имайте предвид, че плодовата захар е различна от бялата рафинирана захар, но при хора с диабет се налагат известни ограничения дори и при консумацията на плодове, особено сладки.

Ако все пак искате да получите питателно ястие и не можете да се нахраните със салата, то предпочитайте белите меса. Те са не само по-леки, но и значително по-лесни за усвояване.

Традиционните български ястия под формата на яхнии и панирани ястия също не са за предпочитане. Ако толкова много не може да устоите на желанието на поемете засищащи храни, то поне опитайте да промените обработката им. Сега е моментът да опитате готвенето на пара и други здравословни алтернативи.

Опитайте се да вкарате в менюто наистина пресни продукти, но не на всяка цена. Препоръката да се избягват бобови култури и варива може да бъде заобиколена, като просто ги намалите.