Президентът на САЩ Джо Байдън и държавния глава на Китай Си Цзипин се срещнаха в сряда вечер в провинциален район на 50 км от Сан Франциско, където китайския лидер беше поканен от американския си колега.

Джо Байдън откри срещата с встъпителни думи и призова двете държави да гарантират, че конкуренцията между тях няма да прерасне в конфликт.

Двамата лидери се срещат лично за първи път от една година на сам. Срещата им е част от Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество. Някои събития през последните месеци провокираха САЩ да поиска съживяване на военната комуникация между двете държави.

Тези събития включват чести китайски военни учения около Тайван и някои агресивни маневри в Южнокитайско море, които повишиха напрежението с Филипините.

Тайван – горещата тема на срещата

Суверенитета на Тайван беше една от най-обсъжданите теми по време на пресконференцията с участието на китайския и американския президент. Байдън потвърди позицията на САЩ, в която се посочва, че Тайван трябва да запази суверенитета си, въпреки че Китай твърди обратното.

В китайските държавни медии се посочва, че държавния глава на Китай е изтъкнал, че Тайван е „най-важния и чувствителен въпрос“ в отношенията между двете държави. Китайският президент даде още коментар по въпрос с позицията на САЩ и независимостта на Тайван.

Китайски държавни медии посочват, че Си е заявил, че САЩ трябва да демонстрира конкретни действия и да не подкрепят независимостта на Тайван, да спрат въоръжаването на Тайван и да помогнат за мирното обединение на Китай.

Ситуацията между Пекин и демократично управляващият се остров Тайван, който поддържа дипломатически отношения със САЩ е тема, която създава напрежение между САЩ и Китай от много време.

Въпроси за изкуствения интелект и мерки за борба с наркотиците

На срещата държавните лидери са обсъдили и установяването на междуправителствен диалог, с който се засягат въпроси свързани с изкуствения интелект. Друга тема на пресконференцията е създаването на работна група, която да работи в посока контролиране на разпространението на наркотици.

Президента на САЩ коментира, че двамата лидери са се съгласили, че производството на фентанил трябва да бъде ограничено. Високопоставен служител на американската администрация коментира по темата, че китайските власти вече са предприели действия по отношение на близо 24 компании, които произвеждат суровини за направата на фентанил.

На срещата между двамата лидери стана на въпрос за трудностите свързани с пътуването между двете държави. В тази връзка се обсъждат пускането на повече полети между двете държави, с които да създадат по-добра бизнес среда.