Израелските военновъздушни сили подложиха на артилерийски обстрел цели в Южен Ливан. Това е ответна реакция на израелската армия, след като проиранското движение „Хизбула“ организира и извърши нападения срещу армейски постове на границата между Ливан и Израел.

Преди два дни най-малко три ракети бяха изстреляни от Южен Ливан по посока на Северен Израел. От израелската армия са успели да идентифицират изстрелването на два минометни снаряда изстреляни от Ливан.

Снарядите са паднали в ненаселени израелски райони и не се съобщава за щети или пострадали хора. „Хизбула“ пое отговорност за някои нападения в близост до границата с Израел. В отговор на тези атаки Израелската армия бомбардира няколко града, които се намират на територията на Южен Ливан.

Това са Ал Лабуне, Ал Накура, Блида, Раб Тлатин, Маркаба, Тайр Харфа, Хаунин, Айтарун, Одейсех, Майс ал Джабал, Айта ал Шааб и Хула.

Израел отправи предупреждение към „Хизбула“, в което се казва, че ако атаките към територията на израелската държава продължат, ливанската столица ще бъде атакувана по същия начин като Газа.

Напрежението в региона ескалира

От началото на военните действия между Израел и Хамас, които започнаха на 7 октомври, напрежението около границата между Израел и Ливан се повишава. Съобщава се за многократни сблъсъци между израелската армия и проиранското движение „Хизбула“.

И двете страни вече съобщават за жертви, а ескалацията се определя като най-тежката след втората война в Ливан през 2006 година. Атака на „Хизбула“ е отнела живота на израелски войници и на цивилни хора в град Довев.

Съобщава се също за най-малко 70 убити бойци от редиците на проиранската групировка при израелски контраудари по територията на Южен Ливан.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари коментира, че въпреки съсредототчаването на военните сили да е в Газа, армията е във високо състояние на готовност на север. По думите му гражданите на Ливан ще поемат цената заради решението на „Хизбула“ да бъде защитник на Хамас.

Междувременно атака на САЩ срещу обекти в Сирия

Въоръжените сили на САЩ са нанесли удари срещу обекти в Източна Сирия, които се използват от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. От американските сили посочиха, че ударите са отговор на „продължаващите атаки“ срещу военнослужещите на САЩ в Ирак и Сирия.

През последните седмици атаките на САЩ по цели в Източна Сирия зачестяват. Американската армия нанесе подобни удари през октомври и по-рано през ноември.

Обстановката в района остава напрегната. САЩ разположи голям брой оръжейни системи, военни кораби и въздушни ескадрили в Източното Средиземноморие. Изпратени са няколкостотин войници в Близкия изток, които ще подкрепят американските бази там.