Наложи се Световната здравна организация да засили контрола в Китай поради бързото разпространяване на ново респираторно заболяване при децата. Болниците в страната са препълнени с болни деца, които се оплакват от симптоми наподобяващи пневмония.

Според направени изследвания, респираторното заболяване е причинено от известни до момента патогени и няма признаци за наличието на нови инфекциозни заболявания. Това беше съобщено от китайското здравно министерство. В изявлението се казва още за повишаване на случаите свързани с вируси, грип, риновируси, RVS, аденовирус и наличието на бактерии като Mycoplasma pneumoniae.

През последните две седмици, увеличението на подобните на пневмония случаи в Китай се превърна в глобална тема. Това наложи някои страни от региона на Южна Азия, сред които Индия, Тайван и Сингапур, да повишат нивата на контрол и засилиха мерките, с които да се предотврати разпространение на респираторното заболяване сред населението.

Скокът на заразените деца с патогени се дължи на падането на ограниченията, които бяха в сила две години, за да се спре разпространението на корона вирус.

Китайското министерство на здравеопазването призова хората да носят маски и поиска от местните власти да увеличат броя на клиниките за лечение.

Има ли риск от нова епидемия

Броят на приетите в болници деца, които имат симптоми на респираторни заболявания нараства изключително много през последните две седмици. Най-голямата педиатрична клиника в района Тиендзин е приела повече от 13 000 деца в амбулаторните спешни отделения само за седмица.

От националната здравна комисия в Китай също предупредиха, че разпространението на патогените може да се превърне в следващата голяма епидемия през тази зима до следващата пролет.

Световната здравна организация заяви, че до този момент не е установена ясна връзка между недиагностицираната пневмония и нарастването на респираторните инфекции.

В доклад на FTV News се казва, че не е ясно кога е започнала тази епидемия, тъй като е необичайно толкова много деца да бъдат засегнати от респираторното заболяване толкова бързо.

Колко заразно е заболяването

Холандския вирусолог Марион Купмас каза, че трябва да има повече информация относно как се диагностицира респираторното заболяване. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че няма заплаха от нова пандемия. Той коментира, че случващото се в Китай е вследствие от позабравени причинители, които са били игнорирани по време на пандемията от Covid.

Респираторните заболявания, които причиняват високия брой заразени деца в Китай са характерни за сезона, а разпространението им се дължи на отпадането на мерките. Доц. Ангел Кунчев коментира също, че в европейски страни като Нидерландия, Дания и Великобритания също има повишен брой заболели от пневмония деца.