Става въпрос за проучване, инициирано от новозеландската Служба за гражданска авиация. Тя изисква от конкретна национална авиокомпания да извършва претегляне на пътниците, закупили билет за международни полети от международното летище в Оукланд до 2 юли тази година.

Защо е важно да се знае средното тегло на пътниците

Измерването ще се случва преди пътниците да се качат на самолета, с който ще летят. Целта е да се установи средното тегло на един пътник, което да послужи за обобщаване на данните за натоварването и разпределението на теглото на самолетите. Тази информация може да помогне и за подобряване на горивната ефективност в бъдеще.

„Мерим теглото на всичко, което отива в самолета – от карго товарите, храната на борда, до багажа в багажното отделение“, сподели в официално изявление специалист в подобряване контрола на натоварването на новозеландската авиокомпания.

„За клиенти, екипаж и ръчен багаж използваме средни тегла, които получаваме от това проучване“, допълни той. По негови думи това е регулаторно изискване и помага за безопасността на полетите.

Експерти споделят, че добиването на такава информация може да помогне за предприемане на мерки за намаляване вредите за околната среда, причинявани от всеки полет. Понастоящем авиокомпаниите разчитат на „предполагаема маса“, оценяваща общото тегло на пътниците с помощта на предварително зададени стойности.

Задължително ли ще бъде претеглянето на пътниците преди полет

Участието в проучването ще бъде напълно доброволно, споделят от Air New Zealand. Освен това измерванията на кантара няма да бъдат видими нито за служителите на летището, нито за останалите пътници. От компанията подчертават, че се гарантира пълна анонимност, с цел спокойно участие в проучването на всеки пътник, който пожелае.

Как ще се случва измерването

Дигиталната везна за пътниците ще се използва при регистрация (чекиране) на пасажера за неговия полет. Информацията за теглото му ще се изпраща по електронен път, но няма да се вижда на екрана на служителите. На друг идентичен кантар ще се поставя ръчния багаж за отделно претегляне.

Подобни проучвания не се случват за пръв път в Нова Зеландия. През 2021 г. се извърши измерване на средното тегло на пътниците по вътрешните полети в страната. След като външните пътувания вече се възстановиха, сега идва ред проучването да се проведе и по международните летателни канали, допълват от националната авиокомпания.

Да стъпят на везната ще бъдат поканени и пътници, летящи по един от най-продължителните пътнически самолетни маршрути в света в рамките на 17-часов полет от Оукланд до летище JFK в Ню Йорк.

Повече от 10 хил. пасажери ще получат покана да участват в проучването, което се провежда за определени полети на заминаване от международното летище в Оукланд между 29 май и 2 юли.