Като управител на фирма, вие много често ще искате да се свържете с вашия счетоводител с цел консултация. Това е съвсем естествено, тъй като законодателството и данъчните политики са сложни, а място за грешки няма.

За да ви разбере и консултира, експертът много често ще има нужда от поне няколко минути, в които да изясни с вас казуса и да ви каже какви са възможностите пред вас в този случай. Въпросът е ще се съгласи ли счетоводителя да отделя от времето си.

Каква е политиката за консултации и телефонни разговори

Част от политиката на някои кантори е да ограничават времето за счетоводни консултации, измисляйки всевъзможни правила, например 20 минути на месец или 60 минути на месец, като че някой ще отмерва с таймер колко време стои на телефона с вас.

От една страна, това е замислено за да спести време, но от друга страна, едва ли човек би стоял да си говори празни приказки със счетоводството, ако няма наистина въпрос, който да иска да реши.

Специалистите съветват да проучвате въпроса с консултациите и да избирате компании, които няма да  ви откажат да поговорят с вас, когато имате нужда от консултация и съвет (за счетоводители в София, вижте в Contract.bg).

Разбира се, за да бъдат служителите от счетоводната кантора наистина отзивчиви с вас, вие, от своя страна, трябва да имате мярка за това колко от времето им ангажирате. Имайте предвид, че ако срещу себе си имате емоционално интелигентен човек, той ще изчака търпеливо да зададете въпросите си, но вие трябва да проявите мярка, все пак.

Повече време ли ще имате за консултации ако наемете служител на договор

Ако изберете алтернативата да заложите на служител на трудов договор, не очаквайте да разчитате на него в извънработно време, поне не и ако искате да го запазите на работа.

Ако започнете да звъните през уикенди и ваканции, ще забележите бързо, че човекът престава да отговаря на обажданията ви. Освен това, ако е на работа по 8 часа на ден, тогава човекът все пак ще трябва да върши своите задължения.

Да не споменаваме, че в този случай той ще работи сам и вероятността да няма към кого да се обърне по въпроса с вашите казуси е много голяма.