Предложението от Софийската градска прокуратура за сваляне на имунитета на бившия министър-председател е във връзка с досъдебното производство по-известно като „Барселонагейт“. По този случай вече са събрани доказателства по член 219 НПК за обвинение за пране на пари.

Доказателствата, които са представени в досъдебното производство сочат, че Бойко Борисов е предоставил на трети лица средства за закупуване и наемане на недвижим имот в чужбина. Според доказателствата предоставените средства за покупката са придобити в резултат на извършено престъпление.

Скандалът „Барселонагейт“

Припомняме, че скандалът, който стана по-известен в медиите като „Барселонагейт“ избухна през 2020 година след като в испанската печатна медия „Ел Перидико“ се появиха подробности по разследване на полицията за връзката между изпирането на няколко милиона евро и тогавашният министър-председател на България – Бойко Борисов.

Преди около година от Испания бяха изпратени доклад от 219 страници, в които се описват подробности по случая. През последните няколко дни се провеждат разпити на замесените в случая лица.

На 25 май адвокатът на Бойко Борисов изказа мнение относно вероятността към клиентът му да бъдат повдигнати обвинения. Според него няма никакво престъпление по аферата „Барселонагейт“, в което Борисов да бъде обвинен.

Преди това бяха проведени два разпита на бившия министър-председател, по които Борисов не изрази отношение в медиите.

Бившият министър-председател е категоричен, че няма да предаде имунитета си доброволно

Рано тази сутрин Борисов заяви, че няма да предаде имунитета си доброволно. В изказване пред медиите той посочи, че две години е бил без имунитет и е категоричен в решението си да не предава наскоро получения си имунитет на депутат.

Според него предприетите действия срещу него са опит за саботирането за съставяне на ново правителство. Бойко Борисов изказа мнение за ситуацията по съставяне за кабинет като я определи като „хаос в държавата“.

Борисов намекна и за предстояща среща с ПП-ДБ. Това, което предстои да се обсъжда е съставянето на експертен кабинет. Друго, което бившият министър-председател коментира е съдебната реформа.

„В момента, в който ние приехме закона, в който да има контрол над главния прокурор, изведнъж нещата се раздвижиха със страшна сила. Започнаха атаки по ПП, за да се блокират всякакви разговори”

Коментар по въпроса с поискания имунитет на Борисов изказаха лидерите на ПП и Възраждане. Пред журналисти Кирил Петков каза, че вярва в истинското правосъдие, но то не трябва да играе ролята на бухалка.

По същото време лидерът на Възраждане – Костадин Костадинов се обърна към Бойко Борисов в призив да прояви мъжество и да последва примера му сам да се откаже от личния си имунитет.