Вчера (29.05) президентът Румен Радев връчи папката с втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ – втората по численост парламентарна сила, както Конституцията повелява.

Тонът на официалното връчване бе с осъдително наклонение от страна на държавния глава, който изпълни конституционната процедура, без да се ръкува с представителите на ПП-ДБ.

Президентът заяви, че вторият мандат „вече е дискредитиран“

„… от моя страна ви връчвам мандат, но нецелесъобразно, заради наклеветяването на службите, заявката за вмешателство в изборите. Длъжен съм да връча този мандат.

В името на запазването на остатъците от доверие в политическата система, призовавам ви да премислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран“, бяха думите, с които президентът връчи папката.

В отговор на тези думи на Радев, кандидатът за министър-председател на ПП-ДБ заяви: „Знаете моите приоритети. Аз мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижва европейския път на България.“

Акад. Николай Денков сподели, че за тях най-важно е да се приеме закон за бюджета, тъй като без него не може да се случат много важни плащания в държавата. Наведе и за други политики, включващи промени в Конституцията и в Наказателния кодекс, във връзка със съдебната реформа.

Ще има ли правителство, излъчено от вторите в парламента

Традиционно след връчването на проучвателния мандат президентът досега провеждаше среща на четири очи с кандидат-премиера. Вчера обаче Радев не инициира такава. Това е поредното доказателство, че той изпълни конституционното си задължение с неохота и по-скоро би желал формацията на вторите да не излъчи свой кабинет.

Въпреки зададения от президента тон, акад. Николай Денков заяви, че през следващите дни ще се водят преговори с останалите парламентарни групи, с цел съставяне на редовно правителство. Завърши с думите, че се надява следващата седмица България да има редовен стабилен кабинет.

В тази обстановка пред сградата на президентството се чуваха възгласите на протестиращи срещу ПП-ДБ граждани.

На този фон днес се провежда извънредно парламентарно заседание

Извънредното заседание е свикано за изслушване на ръководството на българските служби за сигурност. Искането за провеждането на изслушване е направено от партия „Възраждане“.

Поводът са изказвания от изтеклите записи от онлайн събранието на „Продължаваме промяната“, в които се чуват коментари за съгласуване на ръководителите на българските служби за сигурност с посолства на чужди държави.

На заседанието ще бъдат чути отговорите на директора на Служба „Военно разузнаване“, председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ и председателя на Държавна агенция „Разузнаване“.