Тази сутрин гражданите на украинската столица се събудиха от нов обстрел над града причинен от въздушни нападения. Силите за отбрана на Киев бързо успяха да предприемат контраатака и военната администрация съобщава за около 40 свалени цели.

Това е 15-стата въздушна атака над Киев за месец май предприета от Русия. Почти всеки втори ден над украинската столица прехвърчат въздушни обстрели. Нощното нападение, което беше осъществено миналата вечер до ранните часове на днешния ден е второто по интензивност за този месец.

Не се регистрирани големи щети по инфраструктурата и сградите в Киев. В някои райони на украинската столица са избухнали пожари, но няма данни за жертви след въздушната атака над града. Това съобщи ръководителят на военновъздушната отбрана на града Сергей Попко.

Той също даде своето мнение относно зачестилите въздушни атаки над Киев. Според него целта на врага е да държи цивилните граждани в дълбоко психологическо напрежение.

Експлозии разтърсиха и черноморския град Одеса рано тази сутрин. Резултатът са щети нанесени по инфраструктурата на пристанището в Одеса.

Въздушна тревога беше обявена и в други градове в Украйна заради опасността от удари от руска страна по други инфраструктурни цели на територията на страната. Сред тях са Виницка, Хмелницка и Ривенска област.

Въздушни удари в Деня на Киев

На 28.05 Киев отбелязва своя празник, на който чества 1541 години от официалното си основаване. Русия не пропусна да атакува украинската столица дори на празника на града. През нощта беше обявена въздушна тревога на по-голяма част от територията на страната.

Въздушната атака над града причини взривове, а отломките от свален дрон убиха един човек. Още трима души бяха ранени предаде Ройтрес.

Кметът на Киев – Виталий Кличко съобщи кои са най-засегнатите области от въздушното нападение на 28.05 в Телеграм. В Соломянски район, отломките на дрон са паднали върху седеметажна сграда, която не се обитава.

Пожар е избухнал на покрива на девететажна сграда в Печервски район, който също е причинен от паднали отломки от дрон. В Холосиевски район други паднали части от дрон са подпалили триетажен склад.

Зеленски благодари на военните участвали в противовъздушната отбрана на града

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави героите на украинската ПВУ за успешното отблъскване на най-голямата и интензивна атака с дронове срещу Киев.

Той написа благодарствено послание в Телеграм към участниците от ПВУ, които взеха участие в отбраната на украинската столица. В него Зеленски посочи, че всяко сваляне на вражески дронове и ракети е спасяване на човешки живот.