Вчера компанията за мозъчни импланти на Мъск съобщи, че е получила одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за провеждане на първото ѝ клинично проучване върху хора. От Невралинк съобщиха, че изпитването все още не е стартирано.

„Това е резултат от невероятната работа на екипа на Neuralink в тясно сътрудничество с FDA и репрезентира важна първа стъпка, която един ден ще позволи на технологиите да помогнат на много хора“, споделиха от компанията в туийт на 25 май.

Още през 2019 г. собственикът на амбициозния проект даваше оптимистични прогнози за започване на изпитванията на имплантите върху хора. Запитване за такова обаче беше отправено от компанията към FDA едва в началото на 2022 г. Тогава агенцията отхвърля молбата, а така желаното одобрение бе получено 2 години след това.

От федералната организация са посочени няколко опасения относно чиповете на Neuralink, които отложили одобрението. Вниманието е насочено към литиевата батерия на имплантите, възможността проводниците да мигрират в мозъка и предизвикателството за безопасно премахване на устройството, без това да доведе до увреждания в мозъчната тъкан.

Оказва се, че невротехнологичната компания вече е била федерално разследвана. Така например миналата година е водено разследване за потенциално нарушаване на законите за хуманно отношение към животните относно провеждането на клинични тествания.

Neuralink е основана пред 2016 г. и е собственост на Илон Мъск. Това е компания за невротехнология, чиято основна мисия е да разработи мозъчни чипове, които да позволят директна комуникация между мозъка и външни технологични устройства.

Идеята е имплантите да се използват за лечение на специфични здравословни проблеми, но и да помагат на хората да контролират технологични устройства само чрез мозъчните си импулси. Основната целена функционалност е да може се осъществява връзка между мозък и компютър. Това ще може да се използва в помощ на хора, които имат конкретни медицински състояния, например парализа, слепота или мобилни увреждания.

Мъск демонстрира особена увереност, споделяйки пред медиите, че е толкова сигурен в пълната безопасност на разработваното устройство, че би го имплантирал и на собствените си деца.

Амбицията на предприемача е както хора с увреждания и здравословни проблеми, така и здрави субекти да могат да се ползват от предимствата на имплантите. Предвижда се устройството да може да лекува състояния като затлъстяване, аутизъм, депресия, шизофрения, но и да позволява сърфиране в интернет и дори телепатия.