В Швейцария се проведе конференция за мир за Украйна. Десетки държави поеха ангажимента да подкрепят териториалната цялост на Украйна. Лидерите на повече от 90 страни прекараха уикенда в швейцарски планински курорт за двудневна среща на върха, която беше посветена на войната в Украйна, която Русия започна преди повече от 2 години.

На конференцията беше приет документ, в който е посочено, че Русия има вина за причинените страдания и разрушения в Украйна. В декларация се посочва и ангажимента за пълна размяна на военнопленници и за връщане на депортираните деца. Документът също призовава за безопасност на ядрените мощности в Украйна и създаването на безопасни коридори, по които да се изнася зърно.

Някои от присъстващите държави, сред които Южна Африка, Саудитска Арабия и Индия не го подписаха. Русия не участва във форума, но отново изяви своето желание за преговори.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че се обсъжда провеждането на втора среща на върха за мир да бъде в Саудитска Арабия. Държавният глава на Украйна заяви още, че помощта, която се изпраща от западните държави към Киев не е достатъчна, за да бъде спечелена войната срещу Русия.

Руският президент е отворен за преговори

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред руски медии, че руският президент Владимир Путин е отворен за преговори. Това заявление беше направено по повод срещата за мир в Украйна, която се състоя в Швейцария.

Подчертано беше, че всички постигнати споразумения трябва да бъдат одобрени от легитимно правителство в Украйна. Песков уточни, че украинският президент Володимир Зеленски не попада в тази категория. Обявено беше също, че всяко потенциално споразумение със Зеленски ще е нелегитимно според украинското законодателство.

Мирният план на Путин

Няколко дни преди да се проведе срещата за мир в Украйна, руският президент посочи основни условия за започване на мирни преговори в Украйна. Сред тях са изтегляне на украинските войски от цялата територия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област и прекратяване на желанието на Киев да се присъедини към НАТО. Към тези условия са включени също премахване на санкциите срещу Русия и осигуряване на права на рускоговорящите.

Путин подчерта, че ако тези условия бъдат спазени няма да има замразяване на военните действия, а изцяло прекратяване на войната.

Украинският външен министър отхвърли исканията на Москва за отстъпване на украински територии. Въпреки това той загатна, че Русия може да участва в бъдеща среща на върха, на която ще продължи да се обсъжда постигането на мир между двете държави.