Ливанската шиитска групировка „Хизбула“ е изстреляла залпове ракети към територията на Израел. Атаката е отговор на удар, при който е убит високопоставен член на движението. От Ройтерс съобщават, че напрежението по ливанско-израелската граница се засилва.

Ливанската групировка е подкрепяна от Иран. Размяната на удари между „Хизбула“ и Израел започна с избухването на войната в Газа през октомври. Постепенно ескалиращите бойни действия се засилват. Има опасения за още по-мащабни сблъсъци между тежкотоварни противници.

Израелски удар от вторник вечерта

Израел предприе удари по село в южната част на Ливан във вторник вечерта. При него бяха убити трима бойци от „Хизбула“ както и висш командир на движението – Талеб Абдала. Той е бил най-високопоставеният комнадир на ливанската групировка, който е убит при размяната на удари между „Хизбула“ и Израел в продължение на вече 8 месеца.

Източници от силите за сигурност на Ливан съобщиха, че „Хизбула“ е изстреляла над 100 ракети в отговор на атаките на Израел. Това е един от най-сериозните обстрели от октомври минала година. От групировката съобщиха, че са насочили ракетите си към израелски военен завод, щабове на ЦАХАЛ в градовете Ейн Зайтим и Амиад и към военната база за въздушно наблюдение на Мерон.

Въздушна тревога в северната част на Израел

В северната част на Израел беше обявена въздушна тревога. От страна на израелските власти беше съобщено, че голяма част от изстреляните ракети са били прихванати, докато други са паднали от няколко места в северната част на страната. Това предизвика пожари на някои места. През последните месеци, Тел Авив евакуира голяма част от живеещите в северната част на страната.

Израелските сили за отбрана съобщиха, че днес техни изтребители са нанесли удари по ракетни установки в Южен Ливан.

„Хизбула“ обяви, че ще прекрати бойните действия срещу Израел само ако се постигне спиране на атаките към Газа. От началото на войната и други групировки, които са съюзници на Иран, в това число и мощни милиции в Ирак и Сирия, както и хусите, атакуват израелски, американски и други цели, което предизвиква ответни действия от страна на запада.

През месец април за първи път имаше директни атаки между Иран и Израел. В началото на юни израелският президент обяви, че страната му се готви за сериозни действия на север. По повод на това изказване, висш представител на „Хизбула“ обяви пред „Ал Джазира“, че групировката не търси задълбочаване на конфликта, но всеки опит за задълбочаване на конфликта ще доведе до катастрофални последици на Израел.