Асошиейтед прес предава, че се проучва отговора, който палестинското движение „Хамас“ даде за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Според израелски източник, групировката отхвърля предложението на американския президент Джо Байдън.

Официален израелски представител, който иска да остане анонимен каза, че в Израел са получили отговор чрез посредник, в който се отхвърля предложението за освобождаване на заложниците взети от „Хамас“.

Късно снощи е получена новина, че от „Хамас“ са предали на посредниците своя отговор на предложението за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Поискани са няколко поправки в споразумението.

Отговорът на „Хамас“ не е достатъчен за категорично приемане, за което настояват от САЩ. Преговорите за спиране на осем месечната война продължават. Другите ключови посредници между двете враждуващи страни са външните министерства на Катар и Египет казаха, че работят върху проучване на отговора.

Представителите на „Хамас“ подкрепят общите очертания на сделката, но изразяват опасения, че дали Израел ще изпълни своята част от условията и особено част с разпоредбите за окончателно прекратяване на сраженията и пълно изтегляне на израелската армия от Газа. Ако това се случи „Хамас“ ще освободят всички заложници.

Израелският министър с противоречиви сигнали

От страна на САЩ заявиха, че Израел е готов да приеме предложението и да спази условията за прекратяване на военните действия. Въпреки това израелският министър-председател Бенямин Нетаняху направи противоречиво изявление по случая, с което предупреди, че Израел няма да спре докато не достигне целта си да унищожи „Хамас“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на осма поредна обиколка в региона в опит да увенчае споразумението между двете страни с успех. Той продължава да оказва натиск над „Хамас“ и заяви, че гласуването в Съвета за сигурност на ООН показва възможно най-ясно, че света подкрепя този план. Очаква се да се предприемат още стъпки за прокарване на споразумението.

По думите на държавния секретар на САЩ израелския премиер е потвърдил ангажимента си към предложението за прекратяване на огъня. „Хамас“ направи изявление, в което представя отговора си на Катар и Египет. В него се казва, че групировката е готова да работи положително за постигането на споразумението.

Предложението се смята за напредък към прекратяване на 8-месечния конфликт между Израел и „Хамас“. До сега в Газа са загинали на 37 000 палестинци, а 80% от населението на анклава е трябвало да напусне дома си.

В понеделник Съветът на сигурността в ООН гласува с голямо мнозинство резолюцията за примирие в Газа, която беше подкрепена от 14 от 15 държави. Русия се въздържа.