На прага на новата учебна година няма как да не сте развълнувани и в същото време притеснени от необходимостта да изберете не малко пособия и принадлежности, които ще са нужни на детето ви.

Една от най-важните покупки, които трябва да направите, е тази на ученически раници за училище. Тя е не само средството, което ще позволи на малчуганите да поберат всички учебници и тетрадки, но и всичко останало, което може да има трябва докато са на училище.

Ще ви разкажем за основните видове раници, както и предимствата на всяка от тях. Така ще ви бъде значително по-лесно, когато стане време да изберете да сте наясно с предоставения ви избор.

Какво е важно при избора на раници за училище

На първо място те трябва да са в състояние да поберат всичко нужно на детето ви за училище. Така всички учебните и помагала трябва да могат да се поберат безпроблемно.

Това е голямата разлика с раниците, които може би детето ви е имало до този момент за детската градина. Важно е и самата раница да е достатъчно здрава, за да издържи на теглото, което в много случаи превишава препоръчителното.

Друг аспект, на който трябва да обърнете подобаващо внимание е този, че раницата трябва да натоварва минимално гърба на децата. Така с избора на внимателно проектирана и качествена раница ще дадете на гръбнака оптималната форма, която няма да причини умора, а в дълготраен план може да се стигне дори до изкривявания.

Какви раници има на пазара

Моделите, които ще видите са наистина много, но само ако сте наясно с истински важните им разлики, ще може да изберете най-доброто за вашето дете. С помощта на консултантите от онлайн магазин за ученически пособия Dara.bg ще ви разкажем повече за основните модели, които ще намерите по магазините.

Обикновена раница

Това са стандартните модели, които са максимално леки, но това способства и за по-бързото има амортизиране и скъсване. Те нямат допълнителни джобове, както и вътрешно разпределение и може да се каже, че са добър вариант за заместваща раница, ако основната е изпрана или предстои подмяната й с нова.

Анатомични ученически раници

Те са не само стабилни и здрави, но тяхната най-важна характеристика е, че са удобни за носене. Гръбчето на раницата е с анатомична форма, която е подплатена за допълнително удобство.

Така без значение колко време на ден раницата е на гърба на детето, то няма да усети умора и напрежение в гърба. Не забравяйте, че децата прекарват не малко време на ден седнали на бюра, които може и да са им толкова удобни и затова е добре да им подсигурите комфорт поне за тези неща, които зависят от вас.

Не е за подценяване и фактът, че анатомичните ученически раници са от по-високия клас и поради тази причина с техния избор ще получите много повече от удобство при носене.

Вътрешното разпределение е направено така, че по един лесен и прегледен начин децата да могат да намират или прибират всичко нужно. Напълно оправдано може да очаквате да има и отделение за храна, както и за шише с вода.

Тези модели на практика нямат недостатъци, освен малко по-високата си цена. Но имайте предвид, че ако изберете по-скъпа раница може да сте спокойни, че ще се ползва няколко години и няма да се налага да купувате всяка година нова.

Раница с колелца

Те са доста по-големи от всичко останало и са значително по-тежки. Определено са доста удобни за дърпане, но се замислете колко често ще имате тази възможност. Повечето тротоари са в състояние, което няма да позволи да дърпате раницата с колеца и ще трябва да я носите.

Така ако се наложи на детето ви да носи раницата само́, може да се окаже, че теглото й е сериозно изпитание за мъниците.

Цените на тези раници не са за пренебрегване и може би най-големия минус е, че децата не могат сами да ги носят. А дори и да не си представяте кога ще се наложи това, можем да ви уверим, че такива случаи ще има повече от достатъчно.