Заместник-министърът на културата Амелия Гешева даде старта на поредното издание на Европейски дни на наследството 2019. Събитието започна с откриването на изложба в столичната галерия „Средец”, посветена на 100-годишнината от раждането на Николай Хайтов.

Календарът на тазгодишното събитие включва невижданите до този момент над 370 събития, а пълната програма по дни и места е публикувана на сайта на Министерство на културата.

Поканени са всички – възрастни и деца

По време на официалното откриване заместник-министърът каза, че когато става въпрос за култура, никога не е достатъчно. Тя призова родителите да намерят време и желание и да заведат децата си на някое от събитията.

Тя използва случая да покани и всички жители и гости на столицата да се докоснат до това, което внимателно е подготвено за тях и може да се види само в рамките на събитието. Важно уточнение, е че не само столицата участва в програмата, но и много други градове също се включват със своя принос.

Амелия Гешева благодари на всички общини, музеи, читалища, както и на различни неправителствени организации и сдружения, които подпомагат дейността им.

Всички те заедно с Министерство на културата целят да се популяризира българския принос и неговата част в световното културно наследство. През целия месец септември ще се проведат различни събития и мероприятия на територията на над 80 общини в цялата страна.

Много събития и безплатен вход за музеи и забележителности

Тази година, празничните събития имат за цел да покажат неразривната връзка между изкуствата, културата и развлеченията. Ще бъде осигурен безплатен вход за посетителите на различни музеи.

През целия месец са планирани различни прояви, които ще запознаят широката публика с концертни изпълнения, уличното изкуство и се стигне до дискусии, чиято цел е да се стигне до по-широк спектър от мнения.

В рамките на събитията ще има безплатен достъп и до редица природни забележителности, което трябва да привлече не само възрастните, но и да се хареса на децата.

По време на откриването Амелия Гешева припомни думите на Хайтов, които той често е споделял: „Да обичаме България”. Те трябва не само да ни напомнят това кои сме ние, но и да ни върнат към корените и наследството ни, за да ни дадат самочувствието, че сме българи.