Мечтата на повечето хора е домът им не само да изглежда добре, но и да бъде подреден. За съжаление обаче не се сбъдва в повечето случаи. Това зависи от много фактори, и тези, които могат да бъдат повлияни ще опишем в редовете по-долу.

Изхвърлете излишните неща

Това е може би най-добрата основа, на която може да стъпите, веднъж осъзнали нуждата от промяна в начина, по който съхранявате вещите си. Помислете и разгледайте внимателно.

Ще останете повече от изненадани от количеството вещи, които реално ни ви трябват. Като добра практика можем да ви споделим веднъж в годината да правите оценка дали всичко налично реално ви трябва.

Веднъж осъзнали колко много неща просто събират прах, ще постигнете значителен напредък. На първо място ще освободите място, което не е излишно в никой съвременен дом. И на второ и може би по-важно ще престанете да се чудите къде да преместите нещата, от които нямате нужда.

Определете правила за това кое къде да стои

Няма да повярвате каква огромна част от вещите нямат определено място и това става причина за хаосът, които рано или късно ще ви връхлети. Желателно е да намерите място на всяка вещ, като в това начинание включете и хората, с които живеете.

Без значение дали става въпрос за половинката ви или за децата ви, те трябва да участват в процеса. По този начин всеки ще може да се аргументира защо мястото на дадена вещ е хубаво да е точно това, което предлага.

И тук, както може би се досещате се провалят една не малка част от грандиозните ви планове да заживеете в по-подреденото жилище, за което мечтаете.

Трябва да сте упорити и заедно да връщате всичко на определеното място. Може и да се наложат малко напомняния, но веднъж стане ли навик ще усетите мигновено, че сте на прав път.

Използвайте всяко място, както и органайзери за подреждане на вещи

Това ще ви бъде от голяма полза и ето защо. Дори и да сте решили, че от този ден нататък вече ще прибирате вещите си, може да се окаже, че просто няма обособени места за съхранението им.

Възползвайте се от наглед непотребните ниши, за да си преобразите в малки килери или просто шкафове. Ако апартаментът ви позволява изградете таванни складове, които могат да използват горния край на коридорите ви.

Може и леко да намалите височината на таваните на коридорите, но това в крайна сметка са просто помещения, през които минавате, за да стигнете до истински важните места в дома ви.

Няма как да не пропуснем и да ви напомним да се сдобиете с органайзер за вещи. Най-често е във вид на кутия, той побира толкова много и то по максимално прегледен начин.

Може да ги използвате във всяко едно помещение. В кухнята ще ви помогнат да разделите отделените уреди и прибори по големина или според приложението им.  

Органайзер за дрехи в спалнята не само ви помага да намирате лесно това, от което имате нужда, но и пести не малко място.

Да не забравяме и децата. Докато станат големи, през детската стая минават хиляди играчки, които се налага да бъдат прибрани. Купете кутии, които да приютяват малките строителни блокчета. Така, те едновременно ще бъдат подредени и няма да изгубите нито една част.

За финал

Надяваме се да сме ви били полезни и съветите ни да ви дадат малкият тласък, който да направи голямата промяна в дома ви. Ако не успеете от първия път, не се отчайвайте. Просто се поучете от грешките и опитайте отново.