Един от най-големите конфликти между родители и деца възниква, когато възрастният иска да накара детето си да се "държи прилично". Какво точно означава това и как да го постигнем? Ето няколко ключови съвета.

Личен пример

Разбира се примерът е най-могъщият учител в света. Вашето влияние върху детето ви почти неизмеримо голямо. Вие имате способността да зададете тона за деня, да слушате търпеливо, да бъдете състрадателни или да организирате дома си, така че той да бъде забавно и изпълнено с любов място.

Всичкото това влияние принадлежи изцяло на вас. Ако го използвате мъдро, можете да имате възможно най-голямо въздействия върху своето дете.

Все пак помислете добре дали примерът, който давате, е точно този, който искате да дадете. Самите вие държите ли се по начин, по който искате вашето дете да се държи.

Говорите ли с детето си и с останалите хора по начина, по който искате да го чувате да говори? Ако искате детето ви да бъде мило и търпеливо, замислете се дали вие сте такъв. Оплаквате ли се? Отлагате ли нещата? Псувате ли? Крещите ли? Ако е така, то е много вероятно и детето ви да прави същото.

Когато говорите за вашия партньор, правите ли го с уважение, любов и разбиране. Вашето дете ще се научи как да разговаря с вас и с другите от начина, по който вие говорите с и за тях. То ще попие вашите маниери и навици като гъба и вие с нищо не можете да предотвратите това.

Образование

Ние можем интенциозно и съзнателно да учим децата си на неща, които искаме те да знаят. Можем да ги учим на умения за живота, маниери или това как да вземат правилните решения.

Обикновено двата вида образование, които използваме, са експлицитен и имплицитен. Експлицитният е тогава, когато мислим в перспектива за нещата, които искаме нашето дете да научи. Имплицитният се реализира в случаите, когато четем детска литература и говорим неформално за нещата от живота.

Опит

За да бъдем вещи в нещо, трябва да имаме възможност да практикуваме и упражняваме процесите и уменията. Порастването е време за упражнения и придобиване на опит в живота.

Децата все още не са овладели всички поведенчески нагласи и умения, които понякога очакваме от тях. Когато те се държат неподобаващо, трябва да виждаме в това възможност да предоставим повече практика (опит), обучение и подкрепа.

Окуражаване

Вашето дете, както всички други деца, ще се справя много по-добре, когато е чувства комфортно относно себе си и връзката си с вас. Можем да окуражаваме децата си да опитват отново и отново.

Връзките са най-голямата мотивация за развиването на добро поведение отколкото фокусирането върху самото поведение. Помислете за нещо, което обичате да правите и в което сте добър.

Или сте се мъчел сам, което не е било особено забавно и ви е коствало повече усилия, или сте получили подкрепа и насърчение от другите. Децата могат да бъдат много по-успешни, ако са изпълнени със смелост и кураж.

Ето сега можете да имате предвид няколко начина, по които наистина да научите детето си на дадено умение или идея. Има ли игра, която можете да играете, или тя е нещо, което се върши всеки ден у дома и просто трябва да позволите на детето си да се включи.

Бърсането на прах е подобно умение. Вършенето на друга къщна работа също може да бъде забавно и весело колективно занимание.