В днешно време балансът между работата и живота може да изглежда като невъзможен подвиг. Технологиите превръщат служителите и работниците в постоянно налични, 24 часа в денонощието.

Страхът от загуба на работата интензифицира даването на допълнителни часове. Около 94% от работещите професионалисти споделят, че работят повече от 50 часа седмично, а почти половината казват, че работят повече от 65 часа за седмица.

Натрупваният стрес от почти безкрайния работен ден е опасен, той може да навреди и да разруши здравето ви, връзката ви и щастието ви като цяло. Ето няколко съвета от експерти как да реализирате баланс между работата и живота си.

1. Не бъдете перфекционисти

Много хора развиват чувство на перфекционизъм когато са млади и когато времето им е ангажирано в училище, с някакво хоби и може би с почасова работа след това.

Като дете е лесно да поддържате подобни навици, но когато пораснете, животът става доста по-сложен. Когато се качвате по административната стълба и семейството ви се увеличи, отговорностите и задълженията нарастват пропорционално.

Перфекционизмът се превръща в нещо почти невъзможно и този навик може да се окаже деструктивен.

2. Изключвайте се

От телекомуникациите до програми, които улесняват работата, технологиите улесняват живота ни неимоверно. Но също така създават и очакване за постоянна наличност. Работният ден никога не свършва. Има моменти, когато просто трябва да си изключите телефона и да се насладите на момента.

Дори съобщенията по телефона могат да прекъснат времето ви за отдих и да породят подсъзнателен стрес, затова не пишете съобщения, когато сте извели децата си на футболен мач и не изпращайте служебни e-mail-и когато сте на семейна вечеря.

3.Правете упражнения или практикувайте медитация

Дори и когато сме заети, трябва да намираме време за важните неща в живота. Ядем, къпем се, спим. И при все това едно от най-важните неща – упражненията – е първото, което изчезва от графика ни тогава, когато той се препълни.

Упражненията са важен начин за намаляване на стреса. Така в тялото ви се изпомпват ендорфини, които ще ви накарат да се почувствате по-добре.

4. Ограничете дейностите и комуникацията с хора, които ви губят времето

Първо, дефинирайте точно кое е най-важното нещо в живота ви. Това е списък, различен за всеки човек, така че се уверете, че той отразява напълно приоритетите ви, а не тези на някого другиго.

След това поставете строги и ясни граници, така че да можете да посветите качествено време на тези дейности и хора с висок приоритет. Така ще ви бъде значително по-лесно да решите какво трябва да отпадне от разписанието ви.

Ако например прекарвате прекалено много време в интернет, можете да установите правила, които да регулират това.

5. Променете структурата на живота си

Понякога изпадаме в застой и смятаме, че навиците ни са закостенели. Погледнете живота си от високо и се запитайте: „Какво мога да променя така, че да направя живота си по-лесен?“

Например, фокусирайте се върху дейностите, на които отдавате най-голяма стойност и в които сте добри. Останалото просто прехвърлете на някого другиго или не го вършете.

6. Започнете с нещо малко и надграждайте

Всички сме били там: диети, които не приключваме, новогодишни обещания, които зарязваме през февруари. Същото се случва и с баланса в работата и живота тогава, когато се нагърбим с прекалено много неща.

Например, ако постоянно пропускате семейните вечери, не е нужно да се заричате да започнете да си идвате по-рано всяка вечер. Като за начало една вечер в седмицата е ок. Така постепенно можете да стигнете до 2, дори 3. А защо не и повече?

Ако се опитвате да промените нещо конкретно в живота си, започнете с малкото. Когато постигнете успех в това, надграждайте нагоре.