Лятото е на прага ни и вече започваме да мечтаем за дългите дни и топлите нощи. Наред с многото плюсове, сериозната активност на открито крие не малко изненади, някои от които неприятни, а други откровено опасни.

За да може да сте подготвени за различните ситуации ще се опитаме да ви изброим най-честите от тях.

Слънчево изгаряне или удар

Не подценявайте силата на слънцето и винаги спазвайте препоръките за избягването на слънчевите бани в обедните часове. Нанасянето на подходящ защитен крем започва да става навик на хората, дори и когато в градски условия планират да прекарат няколко часа под палещите лъчи.

Изгарянето може да бъде не само болезнено, но и опасно. В дългосрочен план е доказано, че всяко едно прекомерно излагане на слънце уврежда кожата. Особено внимание трябва да полагат хората със светла кожа.

Слънчевият удар е не по-малко опасен. Характеризира се с висока температура, главоболие и повръщане. Това е реакцията на тялото, когато сме минали границите на поносимото и безопасно излагане на лъчението.

Ухапвания от различни насекоми

Ако смятате, че комарите са досадни, то трябва да сте наясно, че винаги може да бъде и по-зле. Всички ваши активности сред природата ви доближават до нея, но това може да бъде и опасно.

Кърлежите са тези малки насекоми, чието ухапване в наистина опасно поради редица причини. На първо място изваждането им не е по силите на всеки и често се налага да се прибегне до помощ от лекар.

Ако личният ви лекар не е на работа точно в този момент, се подгответе за две неща. Първо – ще трябва да се разходите или до клиниката, която е поела дежурствата му или до център за спешна помощ. И второ – имайте предвид, че манипулацията се извършва от хирург и не е сред услугите, които могат да се ползват по Здравна каса. Сумата, която ще трябва да платите е около 20 лева, в зависимост от ценоразписа на болничното заведение.

И второто по-опасно нещо при кърлежите е факта, че не малко от тях са преносители на Лаймска болест. Ако не знаете нищо за нея, то поне трябва да сте наясно, че се лекува доста трудно, а цялостният процес е дълъг.

За това винаги излизайте с репелент, за да си гарантирате не само приятно изкарване на открито, но и за да си спестите опасността от зарази и неприятни преживявания.

Травми при спорт

Лятото е и сезонът, в който хората преоткриват желанието си към спорта, най-често ръководени от желанието да влязат в добра форма.

Не се надценявайте и не се подлагайте на по-интензивни натоварвания, отколкото може да поемете. Постепенно и бавно ще влезете във форма и то без да има опасност от травми.

Ако смятате, че това не е не грешка, която ще допуснете, то чуйте и следващото ни предложение. Отивайки на море хората се изкушават да опитат възможно най-много от атракциите, които се предлагат на място.

Може и да ви изглежда лесно, докато наблюдавате от шезлонга, но не всичко е за аматьори и за да избегнете неприятните ситуации, се осведомете предварително за нужното ниво на физическата подготовка за всяка една активност, която привлече вниманието ви.

Ако сте в чужда държава е повече от задължително да имате здравна застраховка. Цената й е пренебрежима, а спокойствието, което ви дава си заслужава и това може да стане добър ваш навик при пътуванията ви.

Същото важи и при походи в планините на България. Туристическата застраховка ще поеме всички разходи по евентуалното ви издирване и евакуиране.