Класирането за заветния прием в столичните детски градини приключи и ако вие не сте сред приетите щастливци, в момента трескаво би трябвало да обмисляте какви са вариантите ви.

Ако вие не сте сред майките, които безпроблемно могат да прекарат няколко години у дома, заедно с детето си, то следващите редове могат да ви бъдат от полза и да ви насочат към полезни идеи.

Частна детска градина

Ако това е първоначалното ви желание, то вие вече сте избрали къде да поверите дневните грижи за малкото ви съкровище. Но ако сте принудени да изберете този вариант, трябва да сте наясно, че това е доста скъпо удоволствие.

При цени започващи от няколко стотин лева на месец, това може да се окаже непосилно за мнозина.

И въпреки това, ако сте се спрели на този вариант, имайте предвид следните особености, за които трябва да сте подготвени.

Таксата в една частна детска градина е фиксирана и отстъпката, която може да получите при отсъствие, се свежда до това да не ви таксуват за храна, в дните, в които детето е било болно или поради друга причина е отсъствало.

Класическата схема на ясно разделените по възраст групи не винаги е приложима. Понякога поради липса на достатъчно деца, в друг случай поради ограничения в самата сграда, в която се помещават.

Като голям плюс може да отчетем групите с малко на брой деца, което се отразява доста благотворно към това колко често се боледува.

Детегледачка у дома

Това е следващата алтернатива, която може да обмислите. Имайте предвид, че освен в случаите, в които успеете да ангажирате енергичната пенсионерка от съседния вход, шанса да ви излезе евтино отново е доста малък.

Дамите, които професионално за занимават с обгрижването на деца, ценят труда си и не пропускат шанса да го капитализират по възможно най-добрия за тях начин.

Намирането на доверен човек, на който да поверите малчугана, е трудна задача и с право много от младите родители се притесняват. Като най-добър канал за намиране на детегледачка си остава препоръката от страна на приятели.

Като предимства на този вариант може да посочим факта, че детето остава в дома си. Единственото травмиращо за него в случая е отсъствието на майката, но с подходящото отношение, това бързо и лесно ще отшуми.

Родителски кооператив

За мнозина може да звучи прекалено екзотично като идея, но след като научите повече ще видите, че това е доста добра алтернатива.

Имайте предвид, че хората избрали да участват в родителски кооператив са водени, по-скоро от несъгласието си с традиционните методи в детските градини, отколкото с факта, че не са приети в държавна детска градина.

Родителите имат ангажимент да осигурят помещенията, в които ще се отглеждат децата. Те са и тези, които избират и наемат учителите, които ще поемат грижите за децата.

Като цяло целият финансов разход се поема солидарно от родителите. В това число може да се добави и осигуряването на храна и почистването.

Присъствието на родителите в един родителски кооператив е не само желателно, но и се поощрява. Това за някои хора може да се окаже прекалено ангажиращо и да е причината, поради което това да не е най-доброто за тях и техните малчугани.

Баба и дядо

Този класически вариант за помощ в отглеждането на деца не винаги е приложим, особено в случаите, когато те все още работят. Но ако сте сред щастливците с баба и дядо пенсионери, може да се възползвате от това, че ще имате увереността, за детето ви да се полагат възможно най-топлите грижи.

Все по-често възрастните хора се местят от родния си град и пристигат в големите градове, където поемат грижите за новото поколение.

Няма как да не отчетем като негатив, че ако сте успели да се порадвате на независимостта си от откъсването от родителите, невинаги обратния преход е толкова лесен. В някои от случаите е невъзможен и може да преосмислите отново предишните ни предложения.

В заключение

Без да претендираме за това, че сме обхванали всички възможно варианти, се надяваме да сме ви били полезни.

Имайте предвид, че е повече от желателно да мислите в перспектива. Може и да ви се струва прекалено далечно, но неусетно ще трябва да кандидатствате и в първи клас.

Това е не по-малко напрегнато съревнование и отново има толкова много критерии, които трябва да покриете, някои от които за съжаление със задна дата.