Вчера вечерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи за избора на Илиана Иванова за нов български еврокомисар. Потвърден бе и ресорът, който отново се поверява в ръцете на българския представител в комисията – иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Как Комисията предпочете кандидатурата на ГЕРБ-СДС

След като Мария Габриел доброволно се отказа от поста си, в преследването на позиция в новия кабинет, за него бяха предложени двама кандидати: Илиана Иванова, предложена от ГЕРБ-СДС и Даниел Лорер, предложен от ПП-ДБ.

Изборът идва след провеждането на разговори между двамата кандидат-еврокомисари и Фон дер Лайен, която споделя че и двамата са показали значителна заинтересованост по отношение на обсъдените европейски въпроси и притежават нужния опит за заемането на европейската длъжност.

"След тези интервюта реших да предложа на Съвета и на Европейския парламент назначаването на Илиана Иванова на поста комисар… Иванова има значителен опит по въпросите на ЕС, като е член на Европейската сметна палата от 2013 година. Преди това е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г., и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол.“, заяви председателят на ЕК.

Още преди посочването на кандидатурите от наша страна, в Комисията вече имаше нагласа за назначаването на представител от женски пол, с цел равномерно разпределение на постовете по полов признак. Самата Фон дер Лайен още тогава сподели, че очакванията ѝ е съотношението между жени и мъже в Комисията да не се промени след избора.

Следва Иванова да бъде изслушана и одобрена от Европейския парламент

След като председателят на ЕК направи своя избор, сега трябва да предложи българския кандидат на Европейския парламент. Следва насрочване на дата за изслушването на Илиана Иванова пред различни комисии на Евро парламента, който от своя страна трябва да оцени пригодността ѝ за позицията.

В случай, че резултатът е положителен следва назначаването ѝ от Съвета. Завареният мандат на екипа на сегашния председател на ЕК ще приключи в началото на ноември 2024 г.

Илиана Иванова ще има задачата да работи за изпълнението на програмата за научноизследователска и развойна дейност „Хоризонт Европа“, „да подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да постигне по-добро въздействие по места“, каза фон дер Лайен в публично съобщение.

Работата в европейски институции не е чужда на новата избраница на ЕК. През 2009 г. тя става член на Европейския парламент и действа като заместник-председател на Комисията по бюджетния контрол. През 2013 г. пък влиза в Европейската сметна палата, а от 2016 ръководи вторият одитен състав, който специализира в сферата „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“. От миналата година е председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП.