Вчера Васил Терзиев официално беше посочен като кандидат за кметския пост на София от три партийни групи - ПП, ДБ и Спаси София. Неговата кандидатура беше подкрепена и от “Екипа на София”.

Все още не са ясни имената на други кандидати за кметския пост, с които Терзиев ще премери сили. Ясно е само, че досегашният кмет на София - Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира отново.

Кандидатурата на Терзиев беше обявена вчера в Sofia Event Center, след което се проведе и пресконференция.

Какво се знае за Васил Терзиев - кой е той

Обявеният за кандидат за кмет е предприемач и съосновател на софтуерната компания “Телерик”. Това го прави едно от най-популярните лица в българските софтуерни среди.

Освен с предприемачество, Терзиев се занимава и с финансиране на образователни инициативи. Той инвестира в много стартиращи компании и подпомага други дейни предприемачи.

Името му се свързва със създаването на Фондация Телерик Академия. Фондацията управлява т.нар Училищна Телерик Академия, която има за цел да предостави на българските ученици модерно технологично обучение. Така се подпомага обучението на много ученици, които искат да се занимават с технологии.

Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Понастоящем той е женен и има две деца. Някои източници посочват, че семейството му са бивши служители на държавна сигурност.

Какви ще са приоритетите в програмата му

След като беше посочен за кандидат кмет, Васил Терзиев изтъкна някои от сферите, в които ще развие своята програма за явяване на кметските избори в столицата през октомври.

Като главни приоритети предприемача посочи образованието, намиране на решение на проблема с детските градини, програми за озеленяване на града. Той има идея за даване на повече правомощия на районните кметове без значение от коя партия са.

"Аз искам София да бъде един по-различен град, един град на бъдещето".

Това отговори Терзиев след като сам си зададе риторичния въпроса защо един успял човек, който си е подредил живота тръгва да се занимава с политика.

Васил Терзиев сподели, че е имал предложения да заеме политически постове през годините от различни партии. Въпреки това той решава да се включи в битката за кметското място в София, защото мисли, че в това направление може да е най-полезен.

Той също обеща, че няма да краде и неговата цел не е да излезе по-богат от общината, а да допринесе за развитието на столицата.

Водач на листата на коалицията ще е Борис Бонев. Той е настоящ общински съветник и председател на гражданската формация “Спаси София”.