Знаете ли, че в основата на приблизително 1/5 от водното замърсяване в глобален мащаб стоят боите за платове? Това е една от причините изследователи от университет в столицата на Обединените арабски емирства да разработят решение за тяхното пречистване. Интригуващо е, че то е вдъхновено от естествената способност на ракообразните да се закрепят здраво за скалите.

Според проучванията ежегодно текстилната индустрия използва около 1,3 трилиона галона вода за боядисването на различни платове. За сравнение това е количество, което е достатъчно за запълване обема на 2 млн. басейни с олимпийски размери. Голяма част от използваната от индустрията вода се замърсява с вредни химикали и бои, които се оттичат в реки и потоци.

Притесненията от това карат изследователи от университет Халифа в Абу Даби да започнат да работят за откриването на решение за пречистване на отпадните води.

В резултат на това те създават нов наноматериал, който според тях може да почисти багрилата и други замърсители от промишлените отпадъчни води.

Нов наноматериал за пречистване на водата от анионни замърсители

Материалът се състои от мънички, наподобяващи на пясък зрънца, които могат да се видят с невъоръжено око, само когато са на клъстери. По думите на ръководителя на проекта проф. Енас Нашеф, тези частици имат способността да събират замърсители по повърхността и в порите си.

Новият наноматериал се състои от полимер, който имитира „лепилото“, което мидите използват, за да се прилепят към околоморските скали.

Екипът тества материала върху наситена червено-оранжева боя (Alizarin Red S) като резултатите от изследванията бяха публикувани по-рано през тази година под заглавието „Инспириран от миди полидопамин, функционализиран с йонна течност като нов, екологично ефективен адсорбент за селективно отстраняване на анионни замърсители от водни разтвори“.

Проф. Нашеф споделя, че дотук полимерът не показва токсични ефекти и след употреба може да бъде почистен от замърсителите и да се използва отново.

Разбработените полидопаминови наночастици се използват основно за пречистването на анионните багрила, тъй като няма много едновременно ефективни и устойчиви методи за тяхното премахване.

След като инспирирания от мидите наноматериал дотук показва обещаващи резултати в лабораторна среда, вече се търсят партньорства за осъществяване на тестове в реална такава.

Подобни частици би могло да помогнат за изчистване на водата до питейна

Проф. Нашеф споделя желанието си да се захване и със създаването на други пречиствателни средства, от които светът се нуждае. В момента разработва следващ наноматериал, който да премахва вируси от отпадните води в болниците.

Подобни решения за премахване на замърсяванията от водата биха могли да помогнат и за достигане до по-устойчиви методи за обезсоляване на водите, което би било важна стъпка в региони, в които източниците на прясна вода са оскъдни.

Проф. Нашеф споделя, че използването мембранни наноматериали в предварителната обработка на водата може да допринесе за съществено намаляване на използваната в пречистването енергия. Крайната му цел е да създаде решения, които да дадат значителен принос в увеличаването на количеството чиста вода в глобален мащаб.