От министерството на здравеопазването на палестинското движение „Хамас“ съобщиха, че израелската армия е извършила среднощна операция по град Рафах, който се намира в южната част на ивицата Газа, точно на границата с Египет.

Съобщава се за загинали около 100 души, сред които голям брой деца. При израелската операция са освободени двама заложници. Още миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху разпореди подготовката на офанзива на Рафах. В града са се струпали палестински цивилни граждани, които са принудени да напуснат домовете си в други градове от територията на ивицата Газа.

От Франс прес посочват, че „Хамас“ са предупредили, че извършването на тази операция ще осуети споразуменията за освобождаване на заложници. 

Израелските власти заявиха, че нанесените удари по град Рафах не са част от началото на продължителна атака към града, а са извършени с цел операция за спасяване на двама заложници.

В първоначалното изявление на израелката армия се съобщава, че при операцията за освобождаване на заложниците са убити трима терористи. В съобщението израелската армия потвърждава нанасянето на серия от въздушни удари срещу цели в южната част на анклава.

Въпреки предупреждението на САЩ и ООН, че военната операция в Рафах може да има катастрофални последици, Израелската армия продължи с настъплението срещу града.

В момента района на Рафах е пренаселен поради факта, че много хора от други райони на ивицата Газа са потърси бягство от войната именно в пограничния с Египет град.

Египет предупреди за настъпването на последици при настъпление срещу Рафах

Двама египетски служители и един западен дипломат съобщиха пред  Асошиейтед прес, че Египет заплашва прекратяване на мирния договор с Израел, ако израелските войски продължат атаката срещу пограничния град Рафах в ивицата Газа.

Египетските власти се опасяват, че сраженията около Рафах могат да доведат до затваряне на основния път за доставка на помощи за ивицата Газа. Във връзка с това могат да възникнат „тежки последици“ за израелската армия предупреди Египет.

Договорът от Кемп Дейвид сключен през 1978 година между Египет и Израел може да бъде преустановен след изпращането на израелски войски Рафах. Според премиерът на Израел, тези действия са необходими за спечелването на войната срещу палестинската групировка „Хамас“.

Около 1 млн. палестинци са потърсили убежище в Рафах, след като вътрешността на ивицата Газа претърпя невиждани атаки. В близост до границата с Египет са организирани огромни палаткови лагери и приюти, които се управляват от ООН.

Египет се опасява от приток на стотици хиляди палестински бежанци. Офанзивата на Рафах влошава хуманитарното положение в ивицата Газа, които и без това е катастрофално.