При тежката катастрофа с автомобил, станала в малките часове на нощта вчера в Пловдив, има двама загинали младежи, а още двама са настанени в болница с опасност за живота. На място е загинал 21-годишният шофьор на автомобила и момичето, седящо на предната седалка на колата. А другите двама младежи – момче и момиче на 22 години са настанени в болница с опасност за живота, като състоянието на пострадалото момиче е по-тежко.

Младият мъж, предизвикал катастрофата се оказа син на служител на КАТ в Пловдив. За трите години, в които младежът имал шофьорска книжка, той натрупал 16 нарушения на Закона за движение по пътищата. Голяма част от нарушенията са по-безобидни, но четири тях са свързани с липсата на поставен колан, а едно с неспазване на нужната дистанция и едно с превишаване на скоростта с около 20 км/ч. над допустимото.

При фаталната катастрофа, джипът, в който младежите са се возили се качил на разпределителната мантинела, след което навлязъл във велоалея, намираща се между двете ленти за движение и се блъснал в няколко чинара. От силния удар, последвало разцепването на колата на две части. Предната част на автомобила се врязала в дърво, а задната – изхвърчала на платното за движение.

На мястото на инцидента първоначално са изпратени три екипа за разчистване, а по-късно е пристигнал и още един. При разчистването и действията по премахването на автомобила от пътното платно е трябвало да се изкорени дърво. При изкореняването на дървото, един от пожарникарите пострадал. Той е бил затиснат и получил множество фрактури. Човекът е транспортиран в болница, за да му бъде извършено лечение и евентуални операции.

Катастрофиралият автомобил е бил фирмен е се движил с много над ограничението

Автомобилът от тежкия инцидент се оказва, че не е бил собственост на шофьора, а е фирмен с регистрация в София. Все още не е ясно как и защо се е озовал при 21-годишния водач и това тепърва ще се разследва.

Предполагаемата скорост, с която се е движела колата по време на катастрофата е около 200 км/ч, по думите на експерти. Малко преди това на мястото е валял дъжд и пътят бил все още мокър, а това в комбинация с високата скорост става допълнителна предпоставка за ПТП. Предполага се, че шофьорът е подценил мокрия асфалт и не могъл да овладее колата.

Очакват се резултати от направените експертизи, за да се разбере дали шофьорът е карал колата под въздействието на алкохол или наркотици.