Хубавото време привлече първите туристи в курортите по Северното Черноморие. По традиция първите почиващи по българското Черноморие са туристи от северната ни съседка. Те отседнаха в курорта Златни пясъци, който беше предпочитано място за почивка и за много българи по време на Великденските празници.

През последните години Великден се превърна в символичен старт на туристическия сезон, особено за курортите по Северното Черноморие, което е предпочитано от румънски туристи.

Заместник-председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци коментира, че са очаквали около 15 хиляди туристи да посетят курорта за празниците. Преобладавали са румънски туристи, но курортът е посрещнал и гости от Германия.

В сравнение с миналогодишния старт на сезона, от комплекса отчитат по-добра заетост.

Курорти и по Южното Черноморие посрещнаха туристи още в началото на месеца. Част от големите комплекси в Слънчев бряг бяха отворени по случай Великденските празници за български и чуждестранни туристи.

Служебният министър на туризма с много добри очаквания за летния сезон

Евтим Милошев, който изпълнява длъжността Служебен министър на туризма има добри очаквания за летния сезон. Той вече е бил на инспекция по някои места на Черноморието, където се е срещнал с местната власт и с областните управители.

Той каза, че някои от пътните артерии в област Царево, които пострадаха от потопа през началото на септември месец 2023 година вече са възстановени. Евтим Милошев също коментира, че подкрепя инициативата за осигуряването на повече линии към летището в Бургас. Амбицията на Министерството на туризма е да се направят постоянни линии с повечето европейски държави.

Официалното откриване на сезона е следващата седмица

Иван Грошев, който заема позицията председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм, също коментира, че се очаква по-добър от миналогодишния туристически сезон. Той каза, че най-големият поток туристи ще бъде отново от Румъния. По-добрият сезон не предвижда много голямо увеличение на туристите. Това коментира Иван Грошев пред БНР по повод официалното откриване на туристическия сезон следващата седмица.

Голям брой туристи се очакват и от Англия. Предвижда се посещенията на германски граждани по Черноморието да се задържи като миналата година. Други държави, от които се очакват туристи са Полша и Чехия.

Грошев също коментира, че през тази година има по-висок дял на ранни записвания от пазара „Западна Европа“. Много от курортите и хотелите все още нямат готовност да посрещнат голям брой туристи. Наблюдава се и липса на персонал в много от комплексите по Черноморието.

Друга положителна тенденция е удължаването на резервациите на туристите и по-дългият им престой.